Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een verrukkelijke vlierbloesemcake

Deze luchtige cake is doordrenkt met de geurige smaak van vlierbloesemsiroop en een vleugje citroen. Een subtiel zoet baksel dat perfect past bij een zomerse picknick of een kop thee in de tuin – helemaal af met verse vlierbloesem bovenop.

Vlierbloesemcake

Ingrediënten:

  • 150 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 gram vlierbloesemsiroop
  • 3 middelgrote eieren
  • 3 schermen verse vlierbloesem
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • sap van een halve citroen
  • een paar extra theelepels vlierbloesemsiroop (voor het glazuur)

Zo maak je een vlierbloesemcake:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in met boter en bestuif licht met bloem of gebruik bakpapier.
  2. Mix de boter en suiker tot een luchtig en romig geheel. Voeg daarna één voor één de eieren toe, waarbij je telkens wacht tot het vorige ei volledig is opgenomen.
  3. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en mix dit er kort doorheen. Voeg dan de vlierbloesemsiroop, het citroensap en het vanille-extract toe en spatel alles tot een glad beslag.
  4. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in circa 40 tot 45 minuten in het midden van de oven. De cake is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
  5. Laat de cake even rusten in de vorm, haal hem er dan voorzichtig uit en laat volledig afkoelen op een rooster.
  6. Meng de poedersuiker met een beetje vlierbloesemsiroop tot je een dik maar vloeibaar glazuur hebt. Giet dit over de afgekoelde cake en versier met de verse vlierbloesemschermen voor een extra zomers gevoel.
Culinair
  • Patesserie
  • Adobe Stock