/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FIBy5ExxQ9ZLQu51750928250.jpg)
De klassieke methode: een draaikolkje maken
De traditionele manier van een ei pocheren begint met een pan water van minstens 6 centimeter diep. Breng het aan de kook, voeg een scheutje wittewijnazijn toe (geen zout) en draai het vuur lager zodat het water nét niet meer borrelt. Breek een vers ei in een klein kommetje. Roer vervolgens met een lepel in het water om een draaikolk te maken en laat het ei voorzichtig in het midden van de wervel glijden.
Laat het ei 3 tot 4 minuten pocheren – 3 voor een zachte dooier, 4 voor wat steviger. Schep het ei daarna voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat het uitlekken op keukenpapier. Tip: snijd eventueel wat losse "eiwitflapjes" weg voor een mooier gezicht.
Zo doe je het met een zakje
Ben je bang dat het ei uit elkaar valt? Dan kun je de "boterhamzakjesmethode" eens proberen. Vet een plastic zakje licht in, breek er een ei in en knoop het stevig dicht (zonder lucht!). Laat het zakje in zacht kokend water zakken en pocheer het ei in zo’n 7 minuten. Knip daarna het zakje voorzichtig open en laat het eitje op een bord glijden.
Ook handig: ei pocheren in de oven
Voor wie meerdere eieren tegelijk wil maken, is de oven een uitkomst. Vet kleine ovenschaaltjes in, breek er een ei in, giet er een laagje heet water bij en pocheer 8 tot 12 minuten op 180 graden. Of probeer de magnetron: verhit water in een magnetronbestendige kom, maak een draaikolk, laat een ei erin glijden en verwarm 1–2 minuten. Let wel goed op: dit vereist wat oefening en kan per magnetron verschillen.
Tips voor succes
- Gebruik altijd zo vers mogelijke eieren: hoe verser, hoe beter het eiwit bij elkaar blijft.
- Pocheer liever zonder zout, dat breekt het eiwit af.
- Wees geduldig en werk voorzichtig, vooral bij het laten glijden van het ei.
- Oefen zonder stress – mislukt er één? Geeft niks. De volgende lukt misschien wél.
- 24Kitchen, Brenda Kookt, Lekker van bij ons, Albert Heijn
- Adobe Stock