/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FhUqKdu8xQF0wFc1750758490.jpg)
Ingrediënten:
- 1,5 kilo uien
- 1,5 liter water
- 250 milliliter appelcider
- 250 milliliter appelsap
- 85 gram ongezouten roomboter
- 4 groentebouillonblokjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
- 1 kleine venkelknol (in dunne reepjes gesneden)
- 1 stokbrood
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel grof gemalen zwarte peper
- geraspte belegen kaas
- snuf komijnzaad
Zo maak je een zomerse uiensoep:
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Laat de roomboter smelten in een ruime soeppan. Voeg de uien toe, samen met de rozemarijn, tijm, oregano en laurierblaadjes. Strooi er zwarte peper over en laat dit mengsel op laag vuur smoren met de deksel op de pan. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen. Laat dit ongeveer 30 minuten garen.
- Haal na die 30 minuten het deksel van de pan. Laat de uien nog 25 minuten zachtjes bakken zodat het vocht kan verdampen en de uien karameliseren. Voeg dan de bloem toe en roer goed door. Laat dit nog 4 minuten zachtjes meebakken.
- Schenk de appelcider en appelsap erbij en laat even doorkoken zodat de alcohol kan verdampen. Voeg nu 1,5 liter water toe samen met de bouillonblokjes en de reepjes venkel. Laat de soep nog 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen. Proef of de smaak op kracht is; voeg zo nodig nog wat peper toe.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd het brood in dunne plakken en rooster deze enkele minuten tot ze krokant zijn. Wrijf ze in met het doorgesneden knoflookteentje, bestrooi met kaas en een snuf komijnzaad. Zet de sneetjes nog een paar minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is en de randen goudbruin zijn.
- Schep de soep in ruime kommen en leg er een of twee warme stokbroodjes bovenop.
Culinair
- KeukenAtelier
- Adobe Stock