/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2Fz59firgs0nr32U1750682679.jpg)
Ingrediënten:
Voor circa 20 soesjes
- 250 milliliter slagroom
- 100 gram melk
- 100 gram water
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram bloem
- 40 gram kristalsuiker
- 8 gram slagroomversteviger (1 zakje)
- 4 eieren
- snufje zout
- paar druppels vanille-aroma
- poedersuiker
Zo maak je zelf slagroomsoesjes:
- Verwarm de oven voor op 210 graden. Zet een steelpan klaar met de melk, het water en de boter. Doe de bloem alvast in een kommetje.
- Zet de steelpan op middelhoog vuur en breng de vloeistof langzaam aan de kook, terwijl je roert. Zodra het geheel begint te borrelen, haal je de pan van het vuur. Roer nu in één keer de bloem erdoorheen, samen met een snufje zout. Roer stevig, tot je een samenhangende, gladde massa krijgt.
- Zet de pan weer kort op laag vuur en blijf nog 2 à 3 minuten stevig roeren. Je krijgt nu een soepel, glanzend deeg dat loskomt van de pan – alsof je een warme deegbal vormt.
- Laat het deeg een paar minuten afkoelen. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, telkens pas het volgende ei als het vorige volledig is opgenomen. Dit vraagt wat spierkracht: het deeg moet uiteindelijk stevig en glad zijn, maar nog wel van de lepel vallen.
- Schep het deeg in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine bolletjes ter grootte van een flinke kers. Zorg voor genoeg ruimte ertussen: ze rijzen nog flink in de oven.
- Bak de soesjes 15 tot 20 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin en luchtig zijn. Zet de ovendeur tijdens het bakken niet open – dan zakken ze in. Laat de soesjes na het bakken volledig afkoelen op een rooster.
- Klop de slagroom stijf met de kristalsuiker, het vanille-aroma en het zakje slagroomversteviger. De slagroom is goed zodra je stevige pieken ziet ontstaan bij het optillen van de mixer. Schep de room in een schone spuitzak en bewaar deze in de koelkast tot gebruik.
- Maak een klein gaatje aan de onderkant of zijkant van elk soesje met een scherp mesje of de punt van je spuitzak. Vul ze vervolgens één voor één met slagroom. Je voelt vanzelf wanneer ze goed gevuld zijn – ze worden dan wat zwaarder en steviger.
- Zet de gevulde soesjes nog even terug in de koelkast om op te stijven. Bestuif ze vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker.
Culinair
- Adobe Stock