/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FbuaUDjFtlwusNW1750168670.jpg)
Waar komt het verhaal vandaan?
Het idee dat rabarber na 21 juni niet meer veilig is om te eten, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Rabarber bevat namelijk oxaalzuur, een stof die zorgt voor de bekende zure smaak. Die zit vooral in de bladeren, maar ook in de eetbare stelen.
Aan het einde van juni begint de plant zich voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Het oxaalzuur uit de bladeren zakt dan via de stengels naar de wortels. Die hebben het zuur nodig om volgend jaar weer uit te kunnen lopen. Daardoor neemt het gehalte oxaalzuur in de stelen dus iets toe.
Hoe gevaarlijk is het?
Oxaalzuur heeft de eigenschap zich te binden aan calcium in je lichaam. Wie (te) veel oxaalzuur binnenkrijgt, kan daardoor op termijn minder calcium opnemen – en in extreme gevallen zelfs last krijgen van botontkalking of nierproblemen. Maar: dan gaat het pas om serieuze hoeveelheden oxaalzuur.
Ook na 21 juni is het oxaalzuurgehalte in rabarber voor gezonde mensen niet hoog genoeg om echt schadelijk te zijn. Tenzij je dagelijks kilo’s eet, hoef je je nergens zorgen over te maken. Wel geldt het advies om terughoudend te zijn als je gevoelig bent voor nierstenen of reuma of osteoporose hebt. Voor kinderen en ouderen geldt ook: liever niet vaker dan twee keer per week.
Dus… wel of geen rabarber?
Het idee dat rabarber na 21 juni giftig is, is een fabel. Maar zoals vaak zit er wél een kern van waarheid in. De stengels bevatten wat meer oxaalzuur, en voor bepaalde mensen is het goed om daar rekening mee te houden.
Voor de plant zelf is het trouwens ook prettig als je ‘m na eind juni met rust laat. Dan kan hij zich in alle rust voorbereiden op een volgend seizoen vol nieuwe stengels – klaar voor weer een nieuwe lading rabarbertaart!
- Zenspiratie
- Adobe Stock