Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's recept voor de lekkerste huzarensalade

Deze huzarensalade volgens oma’s recept is een echte klassieker: fris, romig en bomvol smaak. Perfect als bijgerecht op een zonnige dag, tijdens een barbecue of een gezellige lunch. Laten we aan de slag gaan!

Huzarensalade

Ingrediënten:

Voor ongeveer zes personen

  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 200 gram rundvlees of mager stoofvlees (of rosbief of achterham als snellere variant)
  • 1 laurierblaadje
  • 100 gram augurkjes
  • 1 zure appel
  • 1 rode ui
  • 3 hardgekookte eieren
  • 100 gram doperwtjes (diepvries of uit pot, uitgelekt)
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt of zure room
  • 1 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel augurkennat
  • Verse peterselie ter garnering
  • Peper en zout naar smaak
  • Zilveruitjes, paprika, kappertjes en/of tomaatjes naar smaak (optioneel)

Zo maak je de huzarensalade:

  1. Kook het vlees gaar in water met een laurierblaadje en wat zout en laat dit 1 tot 1,5 uur zachtjes laten trekken. Laat afkoelen en snijd in kleine blokjes. Voor een snellere versie: gebruik plakjes rosbief of ham en snijd dit fijn.
  2. Schil ondertussen de aardappels en kook ze in licht gezouten water gaar, maar niet te zacht. Laat afkoelen en snijd in kleine blokjes.
  3. Snipper een rode ui, snijd de augurk in kleine blokjes en schil en snijd de appel in kleine stukjes.
  4. Meng nu de aardappels, het vlees, de augurk, appel, ui en de doperwtjes in een grote kom. Voeg eventueel naar smaak wat zilveruitjes, kappertjes of stukjes paprika toe.
  5. Maak een saus van mayonaise, yoghurt of zure room, mosterd en augurkennat. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Voeg de saus aan de salade toe en meng voorzichtig.
  7. Laat de salade minimaal 2 uur in de koelkast trekken. Maar: hoe langer, hoe beter. Laat de salade het liefst een hele nacht in de koelkast staan.
  8. Kook vlak voor serveren de eieren, laat ze "schrikken" onder koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes of plakjes.
  9. Garneer de huzarensalade met de ei, wat verse peterselie en eventueel wat extra augurk of tomaatjes. Serveer koud.
Culinair
  • Adobe Stock