Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deze Drentse streekproducten wil je een keer proeven

Drenthe heeft niet alleen prachtige natuur, maar ook een culinaire kant die vaak wat onderbelicht blijft. Van kruidige koeken tot robuuste worsten en gerechten met een verhaal: de provincie barst van de streekproducten die je eigenlijk gewoon geproefd móet hebben. We zetten een aantal typisch Drentse lekkernijen voor je op een rij.

Streekproducten

Zuidlaarderbol

Wie Zuidlaren zegt, zegt Zuidlaarderbol. Dit ronde, luchtige krentenbrood met rozijnen en rogge is al generaties lang een lokale favoriet. Vooral tijdens de Zuidlaardermarkt wordt het volop verkocht, maar gelukkig kun je het hele jaar door bij bakkers in de regio terecht. Lekker met een lik boter, maar ook puur al bijzonder van smaak. En zeg nou zelf: een brood dat zó bekend is, moet wel bijzonder zijn!

Zuidlaarderbol. Foto: Adobe Stock

Steerntjes

Een traktatie met een naam zo charmant als de smaak: steerntjes. Deze traditionele anijslikeur uit Drenthe wordt ook weleens Drentse brandewijn of sternties genoemd, en combineert het frisse van steranijs met de zoete smaak van kandij en brandewijn. Een echte aanrader!

Drentse droge worst

Op bijna elke Drentse markt ligt-ie wel: de Drentse droge worst, vaak op smaak gebracht met kruidnagel. De worsten worden traditioneel luchtgedroogd en hebben daardoor een volle, pittige smaak. Perfect bij een goed glas bier of gewoon als hartige snack. Iedere slager voegt zo z’n eigen draai toe, en dat maakt het proeven des te leuker – en lekkerder!

Kruidkoek. Foto: Adobe Stock

Drentse kruidkoek

De geur van kruidkoek is bij velen onlosmakelijk verbonden met oma’s keuken, en in Drenthe leeft deze traditie volop voort. Drentse kruidkoek is stevig, vol van smaak en kruidig zonder te overheersend te zijn. Vaak worden schenkstroop, kaneel en nootmuskaat gebruikt – een combinatie die meteen een gevoel van thuiskomen oproept.

Bruine bonen

Zeg je bruine bonen, dan zeg je Bartje. Het Drentse jongetje dat 'niet wil bidden voor bruune boon’n' groeide uit tot het symbool van nuchter verzet, maar tegelijkertijd ook tot ambassadeur van een gerecht dat diep verweven is met de eetcultuur van Drenthe. Want hoewel Bartje zijn bord liet staan, behoren bruine bonen wel degelijk tot de streektradities van vroeger én nu. Niet alleen in de bekende bruine bonensoep, maar ook in stevige kost als de veenstekersschotel, een lekkere stoof met onder andere spek, aardappel en natuurlijk: bonen. Vroeger gaf het kracht na een dag werken in het veld of het veen, nu roept het vooral herinneringen op aan vroeger.

Culinair
  • Drents museum via Drents Archief