/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FP7vauImctrHFZZ1750076522.jpg)
Zwarte peper
En het verrassende ingrediënt is... een klein snufje peper! Dat doet misschien even je wenkbrauwen fronsen, maar een beetje zwarte peper geeft de jam een warm aroma dat de zoete smaak van de aardbeien nog beter naar voren laat komen. Het maakt de jam niet pittig, maar zorgt wél voor een iets spannende en meer interessante smaak. Probeer het zelf eens met dit recept.
Ingrediënten:
voor ongeveer drie potten van 250 milliliter
- 1 kilo verse aardbeien
- 500 gram geleisuiker
- Sap van 1 citroen
- ⅛ theelepel versgemalen zwarte peper (of meer naar smaak)
- 1 theelepel vanille-extract of een handje fijngesneden verse munt (optioneel)
Zo maak je de aardbeienjam:
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd grote exemplaren in kleinere stukjes.
- Steriliseer de jampotten en deksels: kook ze 5 minuten in een grote pan met water of spoel ze heet af en droog in een oven op 120 graden.
- Doe de aardbeien in een grote pan. Voeg het citroensap toe en laat kort op laag vuur verwarmen.
- Voeg dan de geleisuiker toe en roer goed door. Breng aan de kook en laat 3 tot 5 minuten doorkoken vanaf het moment dat het stevig borrelt.
- Voeg in de laatste minuut een heel klein snufje zwarte peper toe en roer goed door.
- Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
- Doe een lepel jam op een koud bordje en laat dit 1 minuut afkoelen. Als het opstijft, is de jam goed. Anders moet je de jam nog 1 à 2 minuten laten doorkoken.
- Proef even en voeg eventueel naar smaak vanille of munt toe.
- Giet de jam met een trechter in de schone potten, sluit direct af met deksels en zet 5 minuten op z’n kop voor een goede vacuümsluiting.
Zelfgemaakte aardbeienjam kun je ongeopend zo'n 6 tot 12 maanden op een koele en donkere plek bewaren. Na openen blijft de jam nog 3 tot 4 weken goed in de koelkast.
- Adobe Stock