/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FLa3cYq2lNlFqSj1749728004.jpg)
Terug naar toen
Boerenjongens zijn rozijnen ingelegd in brandewijn – een echt klassieke lekkernij. Dit boerenjongensijs is een ode aan vroeger, met een moderne twist. Ideaal als dessert op een feestelijk etentje of gewoon "zomaar"; om heerlijk op te lepelen op een warme zomerdag!
Benodigdheden:
- 100 gram boerenjongens (rozijnen op brandewijn, eventueel zelfgemaakt)
- 500 milliliter slagroom
- 200 milliliter volle melk
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (of een halve theelepel vanille-extract)
- 4 eidooiers
- Snuf zout
- IJsmachine (optioneel)
Zo maak je ijs met boerenjongens:
- Week de boerenjongens, als je ze zelf maakt, minimaal een dag van tevoren in brandewijn. Gebruik je kant-en-klare, laat ze dan uitlekken en hak ze eventueel grof.
- Verwarm de melk en slagroom in een pan tot net onder het kookpunt. Voeg de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe. Roer goed door.
- Klop de eidooiers los in een kom. Giet een beetje van het warme roommengsel erbij en klop stevig door. Giet daarna alles terug in de pan.
- Verwarm op laag vuur al roerend tot het mengsel iets indikt. Let op: het mag absoluut niet koken. De saus is klaar als hij aan de achterkant van een lepel blijft "hangen".
- Laat het mengsel volledig afkoelen, het liefst in de koelkast.
- Draai er ijs van in een ijsmachine. Voeg de boerenjongens toe als het ijs bijna klaar is, zodat ze goed verdeeld worden maar niet kapot draaien. Geen ijsmachine? Giet dan het mengsel in een platte schaal, zet in de vriezer en roer elk half uur goed door met een vork. Voeg de boerenjongens toe na ongeveer 2 uur.
- Laat het ijs minstens 4 uur invriezen tot het stevig genoeg is. Daarna kan het genieten beginnen: eet smakelijk!
Culinair
- Adobe Stock