/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FGBbhjbhAbzOH9V1749565435.jpg)
Krokant en smaakvol
Een hele kip op de barbecue bereiden is eenvoudiger dan je denkt. In dit recept vlinderen we de kip, zodat hij sneller en gelijkmatiger gaart. Dat doe je door de ruggengraat te verwijderen en de kip open te klappen als een boek. De kruiden geven de kip niet alleen smaak, maar zorgen er ook voor dat het vel lekker krokant wordt.
Ingrediënten:
- 1 hele kip (ongeveer 1,5 kilogram)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel sinaasappelrasp
- 2 theelepels fijngestampte korianderzaad
- 2 theelepels zeezout
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- snufje chilivlokken (optioneel)
Zo gril je kip op de barbecue:
- Haal de kip uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier. Knip met een speciale vlees- of wildschaar de ruggengraat uit de kip en druk hem open zodat hij plat ligt – dit heet 'vlinderen'.
- Meng alle kruiden en rasp. Maak voorzichtig het vel van de kip los bij de borst en dijen. Wrijf een deel van het kruidenmengsel onder het vel, de rest over de buitenkant. Besprenkel met een beetje olijfolie. Laat de kip onafgedekt een nacht in de koelkast rusten.
- Bereid je barbecue voor op indirect grillen en breng hem naar een temperatuur van circa 180 tot 200 graden. Indirect barbecueën doe je door aan één kant kolen te leggen en aan de andere kant de kip te garen.
- Leg de kip met de huid naar boven, met de poten richting de warmste kant. Steek een kernthermometer in het dikste stuk van de borst.
- Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 65 graden in de borst. Verplaats hem daarna naar het directe vuur en grill kort aan beide zijden tot het vel goudbruin en krokant is. De borst moet 70 graden zijn, de poten 85.
- Laat de kip circa 10 minuten rusten onder aluminiumfolie en serveer met dikke frieten, een frisse salade of gegrilde maïskolven. Een beetje (citroen)mayonaise of een klodder aioli maken het helemaal af.
Culinair
- BBQ-helden, Inamood
- Adobe Stock