Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Met dit geheime ingrediënt maak je de allerlekkerste kruidenboter

Zacht, romig en vol verse kruiden: zelfgemaakte kruidenboter is altijd een goed idee. Maar wil je er echt iets bijzonders van maken? Voeg dan een onverwachte smaakmaker toe: een klein scheutje honing. Het geeft de boter nét dat beetje extra: perfect voor op stokbrood, maar ook heerlijk bij gegrilde groenten of vlees van de barbecue.

Kruidenboter

Altijd lekker: zelfgemaakte kruidenboter

Het staat steevast op tafel zodra er stokbrood wordt geserveerd: kruidenboter. Zelfgemaakt is het extra lekker én leuk om te doen, want je kunt volop variëren met smaken. In dit recept gebruiken we onder andere peterselie, bieslook, munt en dille. Maar wat het echt bijzonder maakt? Een theelepel honing. Dat kleine beetje zoet maakt de boter zachter en ronder van smaak – zonder dat het er te dik bovenop ligt.

Ingrediënten:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 10 gram verse dille
  • 10 gram basilicum
  • 10 gram munt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • rasp van een halve citroen
  • zout naar smaak

Zo maak je zelf kruidenboter:

  1. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  2. Doe de roomboter en de gesneden verse kruiden in een keukenmachine of meng het met een mixer.
  3. Voeg de citroenrasp, honing en een fijngesneden teentje knoflook toe.
  4. Meng de ingrediënten ongeveer 1 minuut, tot de kruiden goed verdeeld zijn in de boter.
  5. Proef even en breng verder op smaak met eventueel wat extra kruiden of zout.
  6. Bewaar de kruidenboter afgedekt in een kommetje in de koelkast.

Tip: smeer een lik op een warm stokbroodje, laat het smelten over een gegrilde maïskolf of geef er een zomers accent aan je aardappelsalade mee. Heerlijk veelzijdig!

Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock