/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2F0cbnXCA6lWLshg1749209595.jpg)
Benodigdheden:
- 1 kilogram appels
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 100 milliliter water
- een paar druppels vers citroensap
- zeef
- schone, gesteriliseerde jampotten
Zo maak je zelf appelstroop:
- Was de appels grondig, maar schil ze niet. Snijd ze in vieren en laat de klokhuizen gewoon zitten – daarin zit juist veel smaak. Doe de appelstukken in een grote pan, voeg het water toe en laat het geheel met de deksel op de pan ongeveer 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe voorzichtig door. De appels veranderen vanzelf in een moes.
- Zet vervolgens een vergiet op een andere pan en bekleed dit met een schone neteldoek of zeefdoek. Schep de appelmoes in de doek en laat het sap rustig een nacht uitlekken. De volgende dag kun je de doek nog voorzichtig uitwringen om het laatste beetje sap op te vangen. De overgebleven moes gebruik je niet meer. Alle smaak zit nu in het sap.
- Giet het heldere appelsap terug in een pan, voeg de bruine basterdsuiker toe en een paar druppels citroensap. Breng aan de kook en laat de stroop vervolgens op laag vuur inkoken tot een stroperige massa. Dit kan wel een uur duren. Let goed op: de stroop dikt nog verder in wanneer hij afkoelt.
- Schenk de warme appelstroop in schone, gesteriliseerde jampotten. Vul de potten tot de rand, sluit ze af met een deksel en laat afkoelen.
Culinair
- Landleven
- Adobe Stock