/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FtrtJffVXPOn6hD1749110443.jpg)
De juiste plek: genoeg zon en beschutting
Stokrozen (Alcea rosea) zijn echte zonaanbidders. Plant ze dus een warme plek, bij voorkeur tegen een muur of schutting op het zuiden. Deze bieden bovendien beschutting tegen de wind en stevigheid, want stokrozen kunnen tot wel 2 meter hoog worden. Zonder steun buigen ze snel om. Een oud tuintrucje is om ze in een smal strookje aarde tussen de stoep en gevel te zaaien.
Zaaien of planten?
Stokrozen zijn tweejarige of meerjarige planten: het eerste jaar vormen ze een bladrozet, pas het tweede jaar bloeien ze. Zaaien kan in juni of juli, direct op de plek van bestemming. Wie sneller resultaat wil, kan in het voorjaar al jonge planten uitzetten. Let er dan wel op dat ze voldoende water krijgen bij het aanplanten.
Water geven: met mate
Hoewel stokrozen redelijk goed tegen droogte kunnen, vooral als ze eenmaal goed geworteld zijn, is regelmatige water geven alsnog belangrijk in droge periodes. Zeker in het eerste jaar na zaaien of planten is het goed om de grond licht vochtig te houden. Geef bij voorkeur ’s ochtends water aan de voet van de plant, zodat het blad droog blijft – dat helpt ook tegen schimmelziektes. Geef vooral niet te veel water: dat kan de wortels verstikken en de plant vatbaarder maken voor ziektes.
Verzorging en onderhoud
Hoewel stokrozen geen veeleisende planten zijn, houden ze wel een voedzame, goed doorlatende bodem. Zorg daarom in het voorjaar voor wat extra compost of organische mest. Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Let verder goed op roest, een schimmelziekte die oranje vlekken op het blad veroorzaakt. Aangetaste bladeren kun je het beste weghalen.
Zaad winnen en zelf stokrozen vermeerderen
Aan het eind van de zomer vormen stokrozen opvallende zaaddozen. Laat enkele bloemen uitbloeien en verzamel het zaad om volgend jaar opnieuw te zaaien. Zo kun je nog meer en nog langer van mooie stokrozen genieten!
- Adobe Stock