Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Mooi én lekker: deze bloemen kun je eten

Ze fleuren je tuin op, trekken bijen aan en… maken je bord net zo vrolijk! Eetbare bloemen zijn een feest voor het oog en je smaakpapillen, of je ze nu gebruikt als garnering, in de thee of door een salade.

Bloemen

Eetbare bloemen

Zeg je eetbare bloemen, dan denk je misschien aan viooltjes op een taart of lavendel in de thee. Maar de bloemenwereld heeft veel meer lekkers te bieden. Van pittige blaadjes tot geurige bloesems: zolang je weet wat je plukt, valt er volop te ontdekken. Kies altijd voor biologische bloemen, zelf gekweekt of gekocht bij een betrouwbare leverancier en controleer of de soort écht eetbaar is. Hier zijn een paar favorieten uit de pluktuin.

Viooltjes: subtiel en veelzijdig

Met hun zachte kleuren en milde smaak zijn viooltjes dé klassieker onder de eetbare bloemen. Ze doen het goed op een cake of taart, maar passen ook prima in een zomerse salade. Je kunt ze zelfs konfijten voor een sierlijk effect.

Bieslookbloemen. Foto: Adobe Stock

Bieslookbloemen: pittige parels

De paarse bolletjes van bieslook zijn net zo eetbaar als de stengels. Ze smaken licht naar ui en geven pit aan salades, soepen en hartige taarten. Je kunt ze uit elkaar trekken in kleine bloempjes en zo als finishing touch over een gerecht strooien.

Oost-Indische kers. Foto: Adobe Stock

Oost-Indische kers: lekker pittig

Van deze bloem kun je de bloem, het blad en de zaaddoosjes gebruiken. De smaak is pittig, een beetje als radijs. Heerlijk in salades of als garnering op een kaasplank. De jonge zaden kun je inmaken als "nepkappertjes".

Vlierbloesem. Foto: Adobe Stock

Vlierbloesem: geurige verleiding

Deze kleine witte bloemen ruiken niet alleen lekker, maar zijn ook perfect voor siroop, limonade, cake, taart of zelfs pannenkoekenbeslag. Let op: alleen de bloemen zijn eetbaar, de (rauwe) bessen niet. Oogst vlierbloesem als de bloemetjes net open zijn.

Lavendel. Foto: Adobe Stock

Lavendel: krachtig en kruidig

Een snufje lavendel doet wonderen in koekjes of cake. Gebruik gedroogde bloemetjes met mate, want de smaak is intens. Ook lekker in thee of een zomerse cocktail.

Goudsbloem. Foto: Adobe Stock

Goudsbloem: zonnige oppepper

De feloranje blaadjes van de goudsbloem hebben een licht peperige smaak. Strooi ze over rijst, een salade of door de boter voor een kleurrijke twist. Je kunt ze vers gebruiken, maar ook drogen en bewaren voor later.

Rozen. Foto: Adobe Stock

Rozen: klassiek en geurend

Gebruik ongeparfumeerde, onbespoten rozenblaadjes in jam, siroop of rozenwater. Een romantische en geurige toevoeging aan een dessert, salade of thee! Probeer bijvoorbeeld eens een paar rozenblaadjes in een salade met aardbeien.

Korenbloemen. Foto: Adobe Stock

Korenbloemen: kruidig en kleurrijk

Korenbloemen zijn niet alleen mooi op het bord, ze smaken ook verrassend kruidig. Ze doen het goed in thee of als garnering bij kaas. Combineer met andere blauwe bloemen voor een feestelijk effect.

Courgettebloemen. Foto: Adobe Stock

Courgettebloemen: gevulde verwennerij

Gele courgettebloemen zijn een echte delicatesse. Vul ze met kaas, frituur ze of roerbak kort mee in een pasta. Let wel op: pluk ze ’s ochtends vroeg en bereid ze dezelfde dag nog.

Tips voor gebruik

• Voeg bloemen pas op het laatste moment toe. Zo blijven ze mooi en vers
• Combineer de bloemen met zomerse ingrediënten, zoals bessen, zachte kazen of frisse groenten
• Maak ijsblokjes met bloemblaadjes: feestelijk én verkoelend in limonade of rosé!

Culinair
  • Albert Heijn, Gardener's World
  • Adobe Stock