Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je zelf de lekkerste ontbijtkoek

Er gaat weinig boven de geur van kruidige koek uit eigen oven. Deze zelfgebakken ontbijtkoek is eenvoudig om te maken, en smaakt op z'n best met een lik roomboter op een dikke plak. Perfect voor een slome ochtend of bij een dampende pot thee op een zondagmiddag.

Ontbijtkoek

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 225 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 250 milliliter melk
  • 2,5 eetlepels koekkruiden
  • 0,5 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel citroensap
  • snuf zout

Zo maak je ontbijtkoek:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze goed in met boter of olie.
  2. Neem een grote mengkom en voeg daarin de bloem, donkerbruine basterdsuiker, koekkruiden, kaneel, gemberpoeder, baking soda en een snuf zout toe. Meng alles goed door elkaar zodat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.
  3. Schenk de melk en het citroensap bij de droge ingrediënten. Roer het geheel rustig tot een glad beslag zonder klontjes. Gebruik hiervoor een garde of houten lepel.
  4. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet in het midden van de voorverwarmde oven en bak de ontbijtkoek in circa 60 tot 70 minuten gaar. Controleer met een satéprikker: komt die er schoon uit, dan is de koek klaar.
  5. Laat de ontbijtkoek volledig afkoelen in de vorm. Haal hem er daarna voorzichtig uit en snijd in plakken.

Tip: bewaar de koek in aluminiumfolie of een goed afsluitbare trommel. Zo blijft hij nog een paar dagen lekker smeuïg.

Culinair
  • Leuke Recepten
  • Adobe Stock