/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FBn2hE8sFRjJJb11749029091.jpg)
Vol verhalen en verwondering
De Monnikentocht werd gisteren – op zaterdag 7 juni – feestelijk geopend in Veenklooster en bestaat uit een hoofdroute van 150 kilometer, aangevuld met drie kortere lussen van 57, 65 en 77 kilometer. De tocht voert door Noordoost-Friesland, langs diverse plekken waar ooit kloosters stonden. Sommige zijn al eeuwen geleden verdwenen, andere zijn nog voorzichtig zichtbaar in het landschap. Wat ooit stille oorden van gebed en arbeid waren, zijn nu rustpunten vol verhalen en verwondering.
Fries kloosterverleden
De route is speciaal opgezet om meer bekendheid te geven aan het vaak vergeten, maar rijke kloosterverleden van Friesland. In de middeleeuwen bevonden zich op Friese bodem ruim 30 kloosters – goed voor maar liefst 20 procent van het Nederlandse totaal. Hoewel veel van die kloosters inmiddels zijn verdwenen, hebben ze hun sporen nagelaten in het landschap: in dijken, ontginningen, boerderijen en dorpen die ooit rond kloostergemeenschappen ontstonden.
De monniken en nonnen die er leefden, waren namelijk niet alleen religieus actief, maar speelden ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het landschap: ze legden dijken aan, ontgonnen moerassen en bakten kloostermoppen waarmee veel kerken en boerderijen werden gebouwd.

Over de route
Met de nieuwe Monnikentocht komen fietsers langs kerken en voormalige kloosterlocaties, over eeuwenoude paden en door karakteristieke Friese dorpen. Ga voor meer informatie en de volledige routebeschrijvingen naar de website.
Via een bijbehorende app zijn onderweg achtergrondverhalen, kaarten en illustraties te lezen en te bekijken, waarmee het verleden verder wordt toegelicht. Zo komt de geschiedenis als het ware tot leven tussen het wuivende riet, de kerktorens aan de horizon en de verstilde terpdorpen. Tijd om op de pedalen te stappen!
- Adobe Stock