/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2F6rPQwzhBmGdgJj1748941236.jpg)
Ingrediënten:
- 500 milliliter tomatenpassata
- 300 milliliter melk
- 250 gram champignons (in plakjes)
- 150 gram verse spinazie
- 125 gram diepvriesdoperwten (ontdooid)
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 30 gram bloem
- 25 gram roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst)
- 1 courgette (in halve plakjes)
- 1/2 groentebouillonblokje
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- twee snufjes nootmuskaat
- zout en zwarte peper
- handvol fijngehakte verse peterselie
- lasagnebladen
- olijfolie
Zo maak je lasagne met bechamelsaus en lentegroenten:
- Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit de gesnipperde ui met de knoflook glazig. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze enkele minuten tot ze vocht beginnen los te laten. Doe daarna de courgette en doperwten erbij en laat alles 5 minuten mee bakken. Voeg tenslotte de spinazie toe en roerbak kort mee tot deze geslonken is.
- Schenk de passata in de pan en voeg de Italiaanse kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus nu op laag vuur 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal licht in met olie of boter.
- Laat in een steelpan de boter smelten op laag vuur. Roer met een houten lepel de bloem erdoorheen en blijf roeren tot er een zanderige, droge massa ontstaat (de roux). Voeg dan beetje bij beetje de koude melk toe, terwijl je stevig klopt met een garde om klontjes te voorkomen. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de saus en roer goed door tot alles is opgelost. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en een klein snufje zout.
- Begin met een dun laagje groentesaus op de bodem van de ovenschaal. Bedek dit met lasagnebladen. Ga zo door met laagjes groentesaus en bladen tot de saus op is. Eindig met een laatste laag saus. Giet de bechamelsaus over de bovenkant en verdeel de Parmezaanse kaas erover voor een krokant korstje.
- Zet de schaal in het midden van de oven en bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar. Als de bovenkant te snel kleurt, dek dan losjes af met een vel aluminiumfolie.
- Haal de lasagne uit de oven en laat 5 minuten rusten. Bestrooi vlak voor het serveren met de verse peterselie.
Culinair
- Brenda Kookt
- Adobe Stock