Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrukkelijk recept: cheesecake met monchou, speculoos en frambozen

Soms heb je gewoon zin in iets zachts en zoets. Deze cheesecake combineert het kruidige van speculoos met frisse frambozen en een romige vulling op basis van monchou en yoghurt. Verrukkelijk!

Monchou

Ingrediënten:

  • 600 gram monchou
  • 230 gram speculooskoekjes
  • 200 gram kristalsuiker
  • 160 gram frambozen
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 115 gram roomboter
  • 15 gram bloem
  • 2 eieren
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snuf zout

Zo maak je een cheesecake met monchou, speculoos en frambozen:

  1. Verkruimel de speculooskoekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Meng vervolgens de kruimels door de gesmolten boter tot alles goed gemengd is.
  2. Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en druk het koekmengsel stevig aan op de bodem met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  3. Verwarm de frambozen met 20 gram kristalsuiker en het water in een pannetje op laag vuur. Laat enkele minuten zachtjes pruttelen tot een saus ontstaat. Wrijf het mengsel door een fijne zeef zodat je een gladde, pitloze saus overhoudt. Laat dit afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de monchou zacht in een kom met een siliconen spatel. Voeg de Griekse yoghurt, het vanille-extract, de citroenrasp, een snuf zout, 180 gram kristalsuiker en de gezeefde bloem toe. Meng alles rustig tot een egaal geheel. Klop niet te luchtig: de structuur moet stevig blijven. Voeg de eieren één voor één toe en meng ze kort door het beslag.
  5. Giet de vulling op de koekbodem. Lepel de frambozensaus hier en daar op de bovenkant en trek er met een satéprikker of mespunt een mooi marmerpatroon doorheen.
  6. Zet de cheesecake in het midden van de oven en bak deze circa 40 minuten. De randen moeten stevig zijn, maar het midden mag nog een beetje trillen. Laat de taart daarna afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem vervolgens minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Serveer koud – en eventueel met wat extra frambozensaus of een paar verse frambozen bovenop.
Culinair
  • Sterk in de keuken
  • Adobe Stock