/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FvTW4nGDOvGkjMt1748851151.jpg)
Vlierbloesem plukken
Vlierbloesem is een plant die aan een grote struik groeit met daaraan kleine, witte bloemen. De bloeiperiode is van halverwege mei tot juli. Daarna groeien er zwarte bessen aan de plant die in september of oktober rijp zijn. Je kunt vlierbloesem heel makkelijk in het wild plukken, want het groeit op veel plekken. De kans is groot dat je het tegenkomt wanneer je een rondje door het park of het bos loopt. Het beste moment om ze te plukken is vroeg in de ochtend op een droge dag, want dan bevat de plant de meeste aroma’s.
Verwerken in gerechten
Na het plukken is het verstandig om het plantje even te schudden om zo eventuele insecten te verwijderen. Was de vlierbloesem niet, want dan gaan de aroma’s verloren. De bladeren van de plant zijn giftig, maar de bloemen kun je gebruiken, dus knip die van de steel. De vlierbloesem kun je vervolgens verwerken in gerechten zoals limonade, cocktails, ijs of een saladedressing. Ook de bessen van de vlierbloesem zijn eetbaar; hier kun je bijvoorbeeld jam, sap en thee van maken.

Bewaren
Het beste is om de vlierbloesem zo snel mogelijk na het plukken te verwerken in een gerecht. Dan zijn ze vers en nog vol van aroma’s en geven ze dus de meeste smaak aan je gerecht. Je kunt de bloemen ook bewaren door ze in te vriezen: stop ze dan in een bakje of zakje en zet dit in de vriezer. Bewaar de vlierbloesem maximaal twee weken, daarna wordt de smaak minder.
Recept: vlierbloesemlimonade
Ingrediënten:
- 3 liter water
- 4 eetlepels suiker
- 10 grote schermen vlierbloesem
- 3 citroenen, waarvan 1 geperst en 2 in stukken gesneden
Zo maak je de limonade:
- Meng alle ingrediënten in een grote kom. Laat dit vervolgens 24 uur lang afgedekt staan.
- Zeef de limonade door een schone theedoek. Het is nu klaar om in flessen te doen en op te drinken.
- Voor een frissere limonade kun je nog meer citroensap toevoegen of het mengsel aanlengen met bruiswater.
Tip: je kunt de limonade ongeveer een week in de koelkast bewaren.
- Kookfans, Wimke
- Adobe Stock