Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit is het verschil tussen witte en bruine eieren

In het winkelschap liggen ze broederlijk naast elkaar: bruine en witte eieren. En hoewel ze er op het eerste gezicht vrijwel hetzelfde uitzien, kiest men toch vaak voor de bruine variant. Maar waarin zit dat verschil eigenlijk? Tijd om de feiten op een rij te zetten – want het antwoord is verrassender dan je denkt.

Eieren

Witte en bruine eieren

Witte en bruine eieren – misschien heb je er wel zo je eigen gevoel bij. Bruin oogt voor sommigen natuurlijker, gezonder misschien. Witte eieren doen daarentegen voor veel mensen wat industrieel aan, alsof ze uit een fabriek komen. En dat is niet zo gek. Want jarenlang werd het witte ei in de supermarkt gelinkt aan kippen uit legbatterijen, terwijl bruine eieren juist het gezicht werden van de scharrelkip en de biologische boerderij. Maar kloppen deze associaties eigenlijk wel? De redactie van Noorderland zocht het voor je uit.

Geen kwestie van welzijn

Het verschil in kleur tussen eieren heeft een veel eenvoudigere oorzaak dan je misschien denkt. Het zegt niets over hoe gezond de kip is, wat ze te eten krijgt of hoeveel ruimte ze heeft. Zelfs haar leeftijd of de kleur van haar veren speelt geen rol. Wat dan wel? Haar oorlelletje.

Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. Draagt de kip rode lellen, dan legt ze bruine eieren. Meer zit er niet achter. Dat het ras, de leefomstandigheden of het voer de kleur zouden bepalen, is een misverstand. En nee: een bruine kip die bruine eieren legt – ook dat is een fabeltje. De kleur van de kip en de kleur van het ei hoeven helemaal niet samen te vallen.

Waarom bruin vaker wordt gekozen

In de vorige eeuw werden witte eieren vooral gelegd door kippen uit legbatterijen – een houderijsysteem dat sinds 2012 verboden is. Bruine eieren kwamen vooral van scharrelkippen. Zo ontstond het beeld: wit is fout, bruin is goed. Daarom kiezen veel mensen nog altijd voor bruine eieren, hoewel de kleur van het ei vandaag de dag dus niets te maken heeft met de leefomstandigheden van de kip.

Het verschil

De kleur van het ei zegt niets over de voedingswaarde. Witte en bruine eieren bevatten namelijk evenveel voedingsstoffen. Daarnaast smaken de eieren in principe hetzelfde. Ook de kleur van de dooier – van bleekgeel tot diep oranje – zegt vooral iets over het voer van de kip, niet over de kwaliteit van het ei.

Sterker nog: witte eieren zijn op sommige vlakken juist duurzamer. De kippen die ze leggen zijn kleiner, hebben minder voer nodig en leven doorgaans iets langer. Ze leggen meer eieren in hun leven en belasten het milieu dus iets minder. Een wit ei is bovendien vaak voordeliger – al zie je dat verschil niet aan de buitenkant.

Culinair
  • Kro-ncrv, BNNVARA, Lekker van bij ons
  • Adobe Stock