Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een plaattaart met parmaham en asperges

Een knapperige bodem, een zachte vulling van ricotta, frisse groenten en flinterdunne plakjes parmaham: deze hartige taart smaakt naar voorjaar. Perfect als lichte avondmaaltijd, lunch of voor bij een picknick in het gras. En het fijne? Hij is zó gemaakt – maar ziet eruit alsof je er uren op hebt staan zwoegen.

Parmaham

Ingrediënten:

  • 350 gram groene asperges
  • 270 gram vers bladerdeeg
  • 250 gram ricotta
  • 150 gram sugarsnaps
  • 100 gram parmaham
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • versgemalen peper en eventueel een snufje zout

Zo maak je een plaattaart met parmaham en asperges:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de ricotta in een kom. Snipper de rode ui fijn en meng deze door de ricotta. Pers de knoflook erboven uit en voeg de verse tijm toe. Breng op smaak met wat peper en – indien gewenst – een snufje zout.
  2. Rol het bladerdeeg uit tot een grote cirkel. Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw de rand rondom een halve centimeter naar binnen, zodat er een opstaand randje ontstaat. Bestrijk het deeg met het ricottamengsel.
  3. Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges af. Verdeel de asperges over de taartbodem. Schuif de plaat in de oven en bak de taart circa 20 minuten, iets onder het midden van de oven.
  4. Snijd met een kaasschaaf of dunschiller lange linten van de courgette. Doe de linten in een kom en meng met de olijfolie. Verhit een koekenpan of wok op hoog vuur en roerbak de courgette kort – ongeveer een minuutje is genoeg. Zet apart. Kook ondertussen de sugarsnaps in een pan met een laagje water in circa 4 minuten beetgaar en frisgroen.
  5. Haal de taart uit de oven. Verdeel de courgettelinten en sugarsnaps over de ricottavulling. Drapeer de plakjes parmaham er losjes overheen en strooi tot slot de geroosterde pijnboompitten erover voor een knapperige bite.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock