/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FuT8Jbbn1gEAe3h1748270607.jpg)
Een klassieker die blijft verrassen
Spaghetti bolognese is al decennialang een geliefd gerecht op Nederlandse eettafels. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Italiaanse stad Bologna, maar kent inmiddels talloze variaties. In de traditionele versie draait het vooral om langzaam gegaard vlees in een rijke tomatensaus. Juist die eenvoud maakt het zo geliefd: het recept laat zich moeiteloos aanpassen aan ieders smaak en voorraadkast. Deze versie is gelukkig snel klaar, maar heeft door de knoflook, rode wijn en Parmezaanse kaas lekker veel smaak.
Ingrediënten:
Voor vier personen
- 450 gram gesneden macaroni-spaghettigroente
- 400 gram kant-en-klare bolognesesaus
- 300 gram spaghetti
- 300 gram half-om-halfgehakt
- 100 milliliter droge rode wijn
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels milde olijfolie
- versgeraspte Parmezaanse kaas
- versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
- verse basilicum (ter garnering)
Zo maak je spaghetti bolognese:
- Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat kort uitlekken.
- Pel en snipper ondertussen de uien en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de gesneden groente toe en bak dit 3 minuten op middelhoog vuur mee.
- Voeg het gehakt toe aan de pan en bak dit al omscheppend in ongeveer 5 minuten rul en goudbruin. Schenk vervolgens de rode wijn erbij en laat deze een paar minuten inkoken zodat de alcohol verdampt, maar de smaak blijft.
- Roer de bolognesesaus erdoor en laat het geheel nog 3 minuten goed doorwarmen. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel een snufje zout.
- Meng de uitgelekte spaghetti met de saus en verdeel over de borden. Bestrooi royaal met versgeraspte Parmezaanse kaas en garneer met wat blaadjes verse basilicum.
Tip: serveer er een simpele groene salade bij en eventueel een stuk rustiek (stok)brood om de saus mee op te vegen. Eet smakelijk!
- Albert Heijn
- Adobe Stock