Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fietsen langs landgoederen en lanen in Friesland: ontdek de Friese Adel-route

Fiets je graag tussen de historie, bossen en charmante dorpen? Dan is de Friese Adel-route een mooie tocht door het zuidoosten van Friesland. Langs statige buitenplaatsen, eeuwenoude bossen en stille vaarten voert deze fietsroute je door het adellijke verleden van deze streek.

Friesland

Fietsen in het spoor van de adel

De Friese Adel-route van toeristenbond ANWB is een afwisselende fietstocht door het coulisselandschap rond Beetsterzwaag en Bakkeveen. Hier regeerde ooit de Friese adel: invloedrijke families als Van Lynden, Van Harinxma thoe Slooten en Lycklama à Nijeholt drukten eeuwenlang hun stempel op het landschap. Wat begon als ruige heide en veen, werd in de loop van de tijd getemd tot statige parken, bossen en lommerrijke lanen. Hun erfenis is nog altijd zichtbaar in de mooie dorpen, monumentale landhuizen en sfeervolle paden waar je met elke trap door de tijd lijkt te reizen.

Wie de route fietst, komt ogen tekort. Van de theekoepel aan de Freulevijver tot het doolhof bij Bakkeveen en van oude kloosters tot moderne fietsbruggen: deze route zit vol verrassingen. De Hoofdstraat van Beetsterzwaag vormt het historische hart, met monumentale panden en fraaie gevels. De bossen rond Bakkeveen bieden verkoeling op warme dagen en zijn bij helder weer prachtig te overzien vanaf de uitkijktoren. De Oosterlandse Compagnonsvaart vertelt het verhaal van turf en skûtsjes, met bruggen die in de zomer nog altijd met de hand worden bediend. Een bijzonder hoogtepunt is de moderne fietsbrug De Slinger bij Drachten, die je sierlijk over een rotonde heen voert.

Praktische informatie

De Friese Adel-route volgt de genummerde fietsknooppunten en is 57 kilometer lang. Starten kan op elk gewenst punt, maar Beetsterzwaag is een logische keuze vanwege de centrale ligging en de horeca. Houd er rekening mee dat het grootste deel van de route over smalle (fiets)paden en schelpenwegen loopt. Ook bevinden zich op enkele punten fietssluisjes, steile opgangen en scherpe bochten. Extra brede fietsen, zoals bakfietsen of driewielers, zijn daarom minder geschikt voor deze tocht. Kijk voor meer informatie op de website van ANWB.

Neem voldoende water mee, een gevulde picknickmand en een opgeladen telefoon met fietsknooppuntenkaart. Fiets bij voorkeur op rustige momenten en houd rekening met andere recreanten. En wie onderweg wil pauzeren, vindt genoeg mooie plekken: aan het water, in een dorpscafé of op een bankje in het park waar vroeger de freule haar thee dronk.

Routes
  • ANWB
  • Adobe Stock