Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kunst op je bord: zo maak je een prachtig versierde focaccia

Is het niet een plaatje? Deze "tuinfocaccia" combineert ambachtelijk brood bakken met creatieve flair. Met groenten, verse kruiden en vooral veel fantasie tover je een simpele focaccia om tot een eetbaar kunstwerkje. Perfect voor een gezellige lunch, de borrelplank of gewoon om indruk te maken op je gasten. Aan de slag! 

Focaccia

Benodigdheden:

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • paar eetlepels olijfolie 
  • 2 theelepels suiker
  • snuf zout
  • bakpapier
  • vershoudfolie

Ter decoratie

  • paprika
  • cherrytomaten
  • olijven
  • rode ui
  • lente-ui
  • verse kruiden zoals peterselie, rozemarijn en tijm 
  • zout en peper naar smaak
Deze focaccia is net een kunstwerkje

Bereidingswijze:

  1. Meng de suiker, het zakje gist en het lauwwarme water in een kom. Laat dit mengsel een paar minuten staan, totdat het begint te bubbelen en schuimen – dat betekent dat de gist actief is.
  2. Doe de bloem in een andere kom. Voeg het zout toe, gevolgd door het gistmengsel uit stap 1 en twee eetlepels olijfolie. Kneed het deeg met je handen, of gebruik een keukenmachine met deeghaak, gedurende ongeveer 10 minuten. Het deeg moet soepel en licht plakkerig aanvoelen. Je moet er een soort kauwgombal van kunnen trekken zonder dat het meteen scheurt.
  3. Pak een schone kom en vet deze licht in met wat olijfolie. Leg het deeg erin en draai het even om, zodat alle zijden van het deeg bedekt zijn met olie.
  4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
  5. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het met je vingertoppen voorzichtig plat en bestrijk het met een beetje olijfolie.
  6. Dan komt jouw creativiteit in beeld: maak naar eigen inzicht en smaak je eigen “kunstwerkje”. Maak bijvoorbeeld van reepjes paprika, tomaat en/of rode ui kleine bloemetjes, en gebruik lente-ui of peterselie als steeltjes. Voeg eventueel wat olijven en extra verse kruiden zoals rozemarijn en tijm toe om je kunstwerkje compleet te maken – leef je uit als een echte tuinkunstenaar!
  7. Bestrooi je focaccia met wat zout en versgemalen peper naar smaak.
  8. Laat het deeg nu opnieuw rijzen: dek het af met vershoudfolie en laat het nog 30 minuten rusten.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  10. Bak de focaccia in 25 tot 30 minuten goudbruin. Houd ‘m goed in de gaten – als hij te bruin begint te worden, haal je hem wat eerder uit de oven. 
Culinair
  • Adobe Stock