/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2Fbib8MvACUOrAOg1747906235.jpg)
Rabarber: veelzijdig én lekker
Als er een veelzijdige plant is, dan is het wel rabarber: de friszure smaak van deze groente past bij zowel zoete als hartige gerechten. Doe het in je taart, maak er sap of jam van of verwerk het – net zoals oma altijd al deed – in een lekkere rabarbercompote. Heerlijk om te serveren als bijgerecht bij vlees of lekkere zachte geitenkaas, of als dessert door de yoghurt of bij een bolletje ijs. Smullen maar!
Ingrediënten:
- 500 gram rabarber
- 50 gram suiker
- scheutje water
- rasp van een halve biologische citroen
Zo maak je oma's rabarbercompote:
- Snijd de uiteinden van de rabarberstelen af en was ze goed. Snijd vervolgens in kleine stukken.
- Doe de stukken rabarber samen met de suiker in een (steel)pan en voeg een klein scheutje water toe. De rabarber laat tijdens het koken veel vocht los, dus het water dat je toevoegt is alleen om te voorkomen dat het mengsel meteen aanbrandt.
- Zet het vuur hoog en breng de suiker met de rabarber aan de kook. Voeg dan de citroenrasp toe.
- Laat de rabarber zo'n 10 minuten doorkoken totdat de stengels in draadjes uiteenvallen.
- Laat naar wens nog iets inkoken en laat vervolgens goed afkoelen. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat citroensap toe.
- Serveer direct of schep de compote in schone glazen potten en bewaar in de koelkast.
Tip: rabarber wordt verder in het seizoen wat zuurder. Voeg naar smaak eventueel meer suiker toe.
Culinair
- Adobe Stock