Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's recept voor citroentaart

Een geurige, goudgele citroentaart valt altijd in de smaak! Deze versie is heerlijk fris dankzij het verse citroensap en heeft een romige vulling met een vleugje vanille. Perfect voor een zonnige middag in de tuin met een kop thee erbij.

Citroentaart

Ingrediënten:

  • 330 milliliter slagroom
  • 50 milliliter koud water
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 8 eieren
  • sap van 3 citroenen
  • rasp van 2 citroenen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • snuf zout
  • poedersuiker (optioneel)
  • slagroom (optioneel)

Let op: zorg dat je ook een zak droge bonen (of keramische bakbonen) in huis hebt om blind mee te bakken.

Zo maak je oma's citroentaart:

  1. Doe de bloem, roomboter in blokjes, het snufje zout en het koude water in een mengkom. Meng dit met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal van, wikkel die in vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Klop in een grote kom de eieren los met de kristalsuiker en vanillesuiker. Voeg de slagroom toe, samen met de citroenrasp, het citroensap en een paar druppels vanille-aroma. Roer tot je een glad, lichtgeel mengsel hebt. Zet even apart.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de taartvorm in en bestuif deze met wat bloem. Bestuif ook je aanrecht en deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan je vorm, zodat je een opstaande rand van ongeveer 2 centimeter krijgt. Werk eventuele scheurtjes of gaten bij met overgebleven deeg.
  4. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul dit met de bonen om blind te bakken. Zet de vorm in het midden van de oven en bak 15 minuten. Verwijder dan voorzichtig de bonen en het bakpapier, en bak de bodem nog 5 tot 7 minuten langer tot deze licht goudbruin is. Haal de bodem uit de oven en laat iets afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165 graden.
  5. Giet de vulling in de afgekoelde bodem. Zet de taart voorzichtig terug in de oven en bak circa 60 minuten, of tot de vulling stevig aanvoelt maar nog net een beetje trilt in het midden. Laat de taart volledig afkoelen in de vorm.
  6. Bestuif de afgekoelde taart eventueel met een beetje poedersuiker. Serveer in mooie punten en met een toefje slagroom.
Culinair
  • Oma bakt het lekkerst
  • Adobe Stock