/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FUfxCzKQhLCWYE91747665828.jpg)
Waar is brandnetelzalf goed voor?
Brandnetelzalf kan jeuk en roodheid verzachten, en kan ondersteunen bij het natuurlijke herstel van de huid. De werkzame stoffen uit gedroogde brandnetel hebben een zuiverende invloed en kunnen helpen bij allerlei ongemakken zoals kleine wondjes en ruwe plekjes, een zonverbrande huid of insectenbeten. Een potje brandnetelzalf mag dus eigenlijk niet ontbreken in de medicijnlade, zeker niet als je vaak buiten bent of graag de natuur intrekt. We vertellen je hoe je het zelf maakt.
Ingrediënten (voor ongeveer drie kleine potjes):
- 50 gram gedroogd brandnetelblad (liefst biologisch)
- 450 milliliter biologische olijfolie (zonnebloemolie kan ook, maar olijfolie voedt de huid extra goed)
- 40 gram bijenwas
- 2 eetlepels sheaboter (optioneel)
Tip: als je de brandnetels zelf oogst, kies dan een plek ver van verkeer, landbouwgif of hondenuitlaatplaatsen, bijvoorbeeld een ruige hoek van je eigen tuin, dan weet je zeker dat de planten niet vervuild zijn. Was ze niet, maar bundel ze in een bos en hang dit ondersteboven op. Droog de brandnetels vervolgens op een warme, donkere plek gedurende twee weken en verkruimel ze daarna tussen je handen. De brandharen zijn dan onschadelijk.
Dit heb je nodig:
- grote, schone glazen pot met deksel
- hydrofiele doek
- schone lepel
- theedoek
- pan en een grote kom om de bijenwas te smelten
- potjes om te vullen met zalf
- etiketten
- pen
Stap 1: maak brandnetelolie
Vul de glazen pot met het gedroogde brandnetelblad en schenk de biologische olijfolie erover tot alles goed onderstaat. Dek af met een hydrofiele doek (zodat eventueel vocht kan ontsnappen) en zet de pot op een zonnige vensterbank. Roer dagelijks met een schone lepel om schimmelvorming te voorkomen. Laat dit mengsel twee tot drie weken trekken.
Stap 2: filter de olie
Na het trekken giet je de olie door een schone theedoek in een kom. Laat het mengsel rustig uitlekken – niet uitwringen, anders komen er onzuiverheden in de olie. Ga je er nog niet direct zalf van maken? Giet het dan in een pot, sluit af en bewaar het op een droge, donkere plek.
Stap 3: maak de zalf
Verwarm de bijenwas au-bain-marie op laag vuur, totdat alles is gesmolten. Voeg dan de brandnetelolie toe tot alles volledig is opgelost en er een heldere substantie ontstaat. Wil je graag een extra voedzame zalf? Voeg dan ook drie eetlepels sheaboter toe en roer totdat dit volledig is opgenomen. Let goed op dat de temperatuur niet boven de 65 graden komt, om de werkzame stoffen te behouden.
Stap 4: giet en bewaar
Giet de warme zalf in schone glazen potjes. Laat deze met open deksel afkoelen, zodat er geen condens op het deksel ontstaat. Sluit de potjes pas als de zalf volledig is afgekoeld. Vergeet niet om een etiket met naam en datum op elk potje te plakken.
Bewaartip
Brandnetelzalf blijft ongeveer een jaar goed. Bewaar de potjes op een koele, donkere plek – een keukenkastje is prima. Je hoeft ze niet in de koelkast te zetten.
- Landelijke Gilden, Aroma lifestyle
- Adobe Stock