Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk toetje: zomerse kwarktaart in glaasjes met aardbeien en bastogne

Deze zomerse kwarktaart in glaasjes is het ideale toetje voor een zonnige avond. Het is luchtig, verfrissend en zoet, met verse aardbeien en een lekkere krokante bodem van bastognekoek. En het beste van alles? Je hoeft de oven niet aan te zetten.

Kwarktaart

Ingrediënten:

Voor vier tot zes glaasjes

  • 200 gram bastognekoeken
  • 50 gram gesmolten boter
  • 250 gram kwark (bij voorkeur volle kwark voor een romige smaak)
  • 200 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram verse aardbeien
  • 1 eetlepel citroensap
  • paar takjes munt ter garnering (optioneel)
  • aardbeienjam (optioneel)

Zo maak je deze zomerse kwarktaart in glaasjes:

  1. Verkruimel de bastognekoeken in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak – of onder een theedoek – en sla ze fijn met een deegroller.
  2. Meng de koekjeskruimels met de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de glaasjes (of een kleine ovenschaal als je geen glaasjes hebt) en druk het goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de glaasjes even in de koelkast om de bodem stevig te laten worden.
  3. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en het vanille-extract. Meng ondertussen de kwark in een kom met het citroensap. Voeg voorzichtig de opgeklopte slagroom toe aan de kwark zodat je een luchtige en romige vulling krijgt.
  4. Verdeel het kwarkmengsel over de gekoelde bastognebodem in de glaasjes. Strijk de bovenkant glad.
  5. Snijd de aardbeien in de stukjes en garneer hiermee de glaasjes. Leg ze in een mooi patroon boven op de laag met kwark.
  6. Zet de glaasjes minstens 1 uur in de koelkast zodat de kwarktaart goed kan opstijven en de smaken zich mengen. Maar: hoe langer in de koelkast, hoe lekkerder! Je kunt dit toetje dus prima ruim van te voren – of zelfs een dag van te voren – maken.
  7. Garneer de taartjes eventueel met wat verse munt en/of met een beetje aardbeienjam voor extra smaak. Serveer de kwarktaart koud.
Culinair
  • Adobe Stock