Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Smullen maar: Groningse aardappelsalade met spekjes en mosterddressing

Deze lauwwarme aardappelsalade is een echte ode aan de Groningse keuken. Met Groninger mosterd in de hoofdrol, knapperige spekjes en frisse lente-ui is dit gerecht perfect voor bij een zomerse lunch of barbecue.

Aardappelsalade

Ingrediënten:

Voor de aardappelsalade

  • 1 kilo vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Bildtstar of Opperdoezer Ronde)
  • 2 hardgekookte eieren
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 4 lente-uitjes
  • 1 handvol verse peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes (optioneel, voor een frisse twist)

Voor de dressing

  • 2 eetlepels Groninger mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels wittewijnazijn of appelciderazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je deze Groningse aardappelsalade:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Let op: kook ze niet te zacht! Giet af en laat ze even uitstomen.
  2. Breng ondertussen een ander pannetje water aan de kook en kook de eieren in 8 à 9 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd in stukjes.
  3. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  4. Snijd ondertussen de lente-uien in ringetjes en snijd de verse peterselie fijn.
  5. Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar in een kommetje. Proef even en breng verder op smaak met zout en peper.
  6. Meng de lauwwarme aardappelen in een grote schaal met de dressing. Voeg de lente-ui, kappertjes en spekjes toe. Schep voorzichtig om.
  7. Garneer met de gekookte eieren en de verse peterselie. Serveer de Groningse aardappelsalade lauwwarm of gewoon op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
Culinair
  • Adobe Stock