/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2Fs8mJvwyGx7coln1747660963.jpg)
Ingrediënten:
Voor de aardappelsalade
- 1 kilo vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Bildtstar of Opperdoezer Ronde)
- 2 hardgekookte eieren
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 4 lente-uitjes
- 1 handvol verse peterselie
- 2 eetlepels kappertjes (optioneel, voor een frisse twist)
Voor de dressing
- 2 eetlepels Groninger mosterd
- 1 eetlepel honing
- 3 eetlepels wittewijnazijn of appelciderazijn
- 6 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
Zo maak je deze Groningse aardappelsalade:
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Let op: kook ze niet te zacht! Giet af en laat ze even uitstomen.
- Breng ondertussen een ander pannetje water aan de kook en kook de eieren in 8 à 9 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd in stukjes.
- Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
- Snijd ondertussen de lente-uien in ringetjes en snijd de verse peterselie fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar in een kommetje. Proef even en breng verder op smaak met zout en peper.
- Meng de lauwwarme aardappelen in een grote schaal met de dressing. Voeg de lente-ui, kappertjes en spekjes toe. Schep voorzichtig om.
- Garneer met de gekookte eieren en de verse peterselie. Serveer de Groningse aardappelsalade lauwwarm of gewoon op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
Culinair
- Adobe Stock