/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2F2Ub6TW5GLKvUIs1747649307.jpg)
Waar de rook van opstand opsteeg
Het is eind mei, 1568. In de vochtige Groningse veengronden, tussen drie heuvels bij Heiligerlee, houdt een groep van bijna 4000 mannen zich schuil. Onder leiding van Lodewijk en Adolf van Nassau – broers van Willem van Oranje – bereiden zij zich voor op een onverwachte aanval op het Spaanse leger van graaf Arenberg. De mannen van Lodewijk verstoppen zich tussen de turfkuilen en achter houtwallen.
Een klein groepje lokt de Spaanse tegenstanders het moeras in, die met hun zware uitrusting vast komen te zitten in de drassige bodem. Ruim 1500 Spaanse soldaten vinden in deze valstrik hun dood, tegenover slechts enkele tientallen aan Staatse zijde. Adolf sneuvelt ook, waarschijnlijk doordat zijn paard op hol slaat. Maar de eerste grote overwinning op de Spanjaarden is een feit – en het begin van de Tachtigjarige Oorlog is daar.
Een levendig eerbetoon in Scheemda
Wie denkt dat geschiedenis saai is, heeft het mis. Op 23, 24 en 25 mei komt deze heroïsche strijd tot leven tijdens het evenement De Slag bij Heiligerlee op het terrein van strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Meer dan 500 enthousiaste figuranten trekken hun maliënkolders, pieken en musketten aan voor een realistische herbeleving van de veldslag. Denk aan marcherende troepen, een brullend slagveld en zelfs een parade naar het centrale plein – alsof je er zelf bij was.
Kinderen kunnen zich uitleven met speurtochten, middeleeuwse spellen en workshops, terwijl volwassenen zich kunnen verdiepen in de geschiedenis tijdens lezingen en demonstraties. De geur van smeulende kampvuren, een historische markt vol ambachten en streekproducten en muziekoptredens zorgen voor een bijzondere sfeer. Extra speciaal is de officiële opening bij het monument van Graaf Adolf en de hagepreek op zondag.
Praktische informatie
Het evenement vindt plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 mei 2025 op het terrein van strokartonfabriek De Toekomst. Op vrijdagavond is de officiële opening bij het monument van de Slag bij Heiligerlee, gevolgd door kampvuuroptredens. Zaterdag en zondag is het terrein open met doorlopend activiteiten voor jong en oud, waaronder kinderworkshops, ambachtelijke demonstraties, een historische markt, exercitiedemonstraties, roofvogelshows en theatervoorstellingen.
Het hoogtepunt is het naspelen van de Slag bij Heiligerlee op zaterdag en zondagmiddag door zo’n 500 figuranten, gevolgd door een parade. Zaterdagavond is er een muziekavond met liveoptredens van onder andere Dieptriest en Wat Aans. Kijk voor het volledige programma en actuele informatie op de website van het evenement.
- Slag bij Heiligerlee, De Verhalen van Groningen, Wikipedia
- Adobe Stock