Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je heerlijk roomijs van advocaat

Advocaat is heerlijk door taarten, cakes of gewoon om zo van te lepelen. Maar deze eierlikeur is nóg lekkerder als ijsje – en natuurlijk perfect op warme, zonnige dagen. Met dit recept maak je eenvoudig zelf advocaatijs, en het mooie is: een ijsmachine is niet per se nodig. Dat scheelt weer!

Advocaat

Benodigdheden:

Voor de advocaat

  • 1 vanillestokje
  • 160 gram suiker
  • 160 gram eidooier
  • 100 milliliter jenever, wodka of brandewijn

Voor het roomijs

  • 1 eetlepel suiker
  • 5 eieren
  • 500 milliliter slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 300 milliliter)
  • 100 milliliter volle melk
  • zeef
  • garde
  • ijsmachine (optioneel)

Zo maak je roomijs van advocaat:

  1. Maak eerst de advocaat: we leggen op deze pagina uit hoe je dat doet. Heb je niet al te veel tijd (of zin...)? Dan kun je natuurlijk ook kant-en-klare advocaat in de supermarkt kopen.
  2. Ga vervolgens met het roomijs aan de slag: splits de eieren. Let op: je gebruikt alleen de eidooiers. Klop deze samen met de suiker tot een luchtig mengsel.
  3. Verwarm in een steelpan de helft van de slagroom samen met de melk en de gecondenseerde melk tot het bijna kookt. Zet dan het vuur lager.
  4. Giet al roerend scheutjes van het het warme melkmengsel bij de opgeklopte dooiers.
  5. Giet vervolgens alles terug in de pan en verwarm het mengsel weer op laag vuur. Het mengsel moet de structuur en substantie van vla krijgen. Blijf goed roeren.
  6. Zeef vervolgens het mengsel en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Klop de resterende slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door het afgekoelde ijsmengsel.
  8. Laat het ijs 60 minuten draaien in de ijsmachine. Schep vervolgens laagjes ijs in een diepvriesdoos, afgewisseld met scheutjes advocaat. Heb je geen ijsmachine? Giet dan het mengsel in een geschikte diepvriesbak of -doos, zet het in de vriezer en roer het ieder half uur goed door met een garde, net zo lang tot het ijs goed bevroren is. Dan kun je laagjes in het ijs maken en daar de advocaat, beetje bij beetje, doorheen mengen. Ook op deze manier krijg je heerlijk romig ijs.

Tip: zorg dat je het zelfgemaakte advocaatijs binnen enkele dagen opeet: na verloop van tijd kunnen zich ijskristallen vormen, wat ten koste gaat van de romige structuur – en natuurlijk de lekkere smaak.

Culinair
  • EvieKookt
  • Adobe Stock