/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FyQu6sZWHLjJFFU1747299719.jpg)
Benodigdheden:
- 1000 gram rabarber
- 1000 gram geleisuiker
- 50 milliliter water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vanille-extract
- een schone, gesteriliseerde jampot
Zo maak je rabarberjam:
- Was de rabarber grondig en snijd deze in dunne ringetjes. Verwijder het blad en het onderste, harde stuk van de stelen.
- Doe de rabarber samen met het water in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de geleisuiker toe en roer goed door. Voeg daarna ook het vanille-extract en het citroensap toe.
- Breng het geheel aan de kook en blijf regelmatig roeren, zodat er niets aan de bodem blijft kleven. Laat de rabarberjam ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken, totdat het mengsel mooi is ingedikt en de rabarber uit elkaar is gevallen.
- Plaats een trechter in een schone, droge en gesteriliseerde glazen pot (of meerdere potten!) en vul deze met de hete jam. Zorg dat de randen van de pot schoon blijven. Sluit direct met het deksel en zet de pot een paar minuten ondersteboven. Dit zorgt ervoor dat-ie goed vacuüm trekt.
- Draai de pot na 5 minuten om en laat 'm volledig afkoelen.
Ook lekker met rabarber
Heb je na het maken van al die jam nog steeds rabarber over? Ga dan eens aan de slag met deze heerlijke recepten:
Rabarbertaart met aardbeien
Het friszure van rabarber gaat perfect samen met het zoete van aardbeien. We vertellen je hoe je een heerlijke taart maakt met deze producten van het seizoen!
Rabarbercake met sinaasappel
Rabarberseizoen betekent dat het tijd is om een cake te bakken met de friszure stengels. In dit recept combineren we het met een scheutje sinaasappelsap en natuurlijk een zoet cakebeslag: om je vingers bij af te likken.
Culinair
- Maison Viridi
- Adobe Stock