Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit is hoe je ziek kunt worden van potgrond

Een frisse neus halen in de tuin en eindigen met een longontsteking? Het klinkt ongeloofwaardig, maar het kan echt. Potgrond blijkt in sommige gevallen een bron van de legionellabacterie te zijn. Hoog tijd dus om te ontdekken hoe je veilig met je tuinaarde aan de slag gaat.

Potgrond

Een warme broedplek: hoe legionella in potgrond belandt

Legionella is een bacterie die dol is op vocht en warmte. Vaak wordt de link gelegd met bubbelbaden of oude leidingen, maar wat veel mensen niet weten: ook potgrond kan een broedplaats zijn voor de bacterie. Vooral als de zakken (lang) in de zon hebben gelegen of oud en beschimmeld zijn, krijgt de bacterie vrij spel. Bij het openen van zo’n zak kunnen minuscule deeltjes in de lucht komen, die – als je ze inademt – diep in je longen terechtkomen. En daar kan het misgaan. Vooral bij mensen met een kwetsbare gezondheid is de kans op ziekte groter.

Van een kuchje naar een ziekenhuisopname: dit doet legionella in je lijf

De legionellabacterie adem je ongemerkt in en in de meeste gevallen veroorzaakt dit weinig klachten. Maar in sommige gevallen leidt het tot een infectie die begint met griepachtig verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts en een droge hoest. Bij een ernstigere infectie, ook wel veteranenziekte genoemd, kan een zware longontsteking ontstaan. Symptomen als kortademigheid, hoge koorts en verwardheid kunnen dan optreden. Vooral mensen boven de 60 jaar, rokers en mensen met een verminderde afweer lopen (meer) risico.

Tuinieren met verstand: zo voorkom je besmetting

Goed nieuws: je hoeft niet bang te zijn voor je bloembakken, zolang je maar weet waar je op moet letten. Open zakken potgrond altijd buiten en liefst een paar dagen voordat je ermee aan de slag gaat. Zorg voor voldoende ventilatie, draag eventueel een mondkapje als je stof of damp ziet opstijgen en gebruik handschoenen. Gooi beschimmelde aarde weg en bewaar potgrond koel en droog. En vergeet niet: ook andere legionellabronnen zoals vernevelaars, tuinslangen of luchtbevochtigers moeten regelmatig schoon worden gemaakt. Met een beetje oplettendheid en boerenverstand maak je (werken in) je tuin dus veilig én gezond.

Huis en tuin
  • Libelle, RIVM, RTL Nieuws
  • Adobe Stock