Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Met dit recept maak je zelf de lekkerste frikandellen

Zelf een frikandel maken? Dat is net even wat anders dan eentje uit de muur trekken! Maar wie een beetje lef en een vrije middag heeft, wordt beloond met een snack die knispert van ambacht én smaak. We vertellen je hoe het moet.

Frikandellen

Benodigdheden:

  • 3 liter runderbouillon
  • 225 gram kipgehakt
  • 100 gram schouderkarbonade
  • 65 gram spekblokjes
  • 75 milliliter ijskoud water
  • 35 gram paneermeel
  • 3 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 0,5 theelepel gemalen kruidnagel
  • 3 gram mosterdzaad
  • 0,25 theelepel nootmuskaat
  • 0,75 gram cayennepeper
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • vershoudfolie
  • keukenpapier

Zo maak je zelf frikandellen:

  1. Verhit de zonnebloemolie in een kleine koekenpan. Rooster het komijnzaad en mosterdzaad al roerend gedurende 30 seconden tot de aroma’s vrijkomen. Voeg dan de zwarte peper, koriander, kruidnagel, nootmuskaat, uienpoeder en cayennepeper toe. Laat nog enkele seconden meeroosteren. Meng het geheel met het zout en laat afkoelen.
  2. Snijd het vlees fijn en zorg ervoor dat het goed koud is, het liefst net onder het vriespunt. Maal vervolgens het kipgehakt, de schouderkarbonade en de spekblokjes samen met het paneermeel, het ijskoude water en de kruidenmix tot een smeerbare massa. Dit gaat het best in een keukenmachine.
  3. Schep de massa in een spuitzak met een spuitmond van ongeveer 2 centimeter doorsnede.
  4. Spuit porties van ongeveer 100 gram op een stuk vershoudfolie en vorm er lange worsten van, ongeveer 2 centimeter dik en 18 centimeter lang. Rol de folie strak op en draai de uiteinden stevig dicht om frikandellen te vormen. Voor een strak resultaat kun je de rollen even invriezen, tot ze net stevig zijn.
  5. Breng de runderbouillon op temperatuur tot circa 70 graden. Gebruik eventueel een kernthermometer voor nauwkeurigheid. Laat de frikandellen voorzichtig uit de folie in de bouillon glijden en gaar ze gedurende 15 minuten. De frikandellen mogen niet koken – een rustige garing zorgt voor een gelijkmatige structuur.
  6. Haal ze daarna voorzichtig uit de bouillon en dep ze droog met keukenpapier. Wil je ze extra strak en glad? Rol ze opnieuw in folie en laat ze volledig afkoelen in de koelkast of in een bak met ijswater.
  7. Verhit frituurvet tot 180 graden. Frituur de frikandellen in ongeveer 4 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.

Tip: twijfel je over de smaak van je frikandellenmengsel? Bak een klein beetje in een pan om te proeven en stel zo nodig de kruiden bij.

Culinair
  • Home made chefs, Jumbo
  • Adobe Stock