Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker lente: zo maak je een rabarbertaart met aardbeien

Het is lente, en dat betekent dat het tijd is voor taart van het seizoen. Rabarber en aardbeien zijn weer volop te verkrijgen, en dat komt goed uit: het friszure van rabarber gaat perfect samen met het zoete van aardbeien. We vertellen je hoe je er een heerlijke taart mee maakt.

Rabarbertaart

Ingrediënten:

  • 900 gram rabarber
  • 300 gram aardbeien
  • 300 gram kristalsuiker
  • 30 gram maïzena
  • 2 rollen taartdeeg à 230 gram per stuk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels roomboter op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • snuf zout
  • extra kristalsuiker ter garnering
  • slagroom (optioneel)

Zo maak je een rabarbertaart met aardbeien:

  1. Begin met het bereiden van de rabarber: spoel de rabarberstengels grondig af met koud water. Snijd daarna ongeveer 1 centimeter van de onderkant af en schil de stengels vanaf de onderzijde naar boven. Breek de stengels doormidden om de schil gemakkelijker los te halen. Snijd dan de stengels in kleine blokjes en doe ze in een braadpan.
  2. Zet het vuur middelhoog en voeg een eetlepel water toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Snijd het vanillestokje doormidden en haal met de punt van het mes de vulling eruit en voeg toe aan de rabarber.
  4. Draai het vuur lager en stoof de rabarber langzaam gaar. Roer af en toe om de structuur van een compote te krijgen. Zet de pan apart en laat afkoelen.
  5. Begin met het maken van de taart: rol één rol taartdeeg uit en snijd in een ronde vorm. Zorg dat je circa 5 centimeter ruimer snijdt dan de taartvorm, om de randen van de taart te kunnen vouwen. 
  6. Vet de taartvorm in met wat boter en leg het taartdeeg in de vorm. Druk de bodem en randen goed aan.
  7. Meng de rabarber met de kristalsuiker, maïzena, het citroensap en wat zout in een grote kom. 
  8. Was de aardbeien, snijd ze in stukken en voeg toe aan de rabarbercompote.
  9. Vul vervolgens de taart met de compote.
  10. Snijd een kleinere ronde vorm uit het andere taartdeeg en leg deze over de taart heen.
  11. Druk met een vork de buitenste randen aan en maak met een scherp mes een stervorm in het midden van de taart.
  12. Laat de taart 30 minuten in de koelkast afkoelen en verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  13. Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de bovenzijde met een geklopt ei. Strooi er tot slot flink wat kristalsuiker overheen.
  14. Bak de taart af in het midden van de oven, met daaronder een met bakpapier beklede bakplaat om mogelijke sappen op te vangen. Bak de taart voor ongeveer 60 minuten. Is de rabarbertaart mooi goudbruin van kleur? Dan is hij klaar.
  15. Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een toefje slagroom. Geniet ervan!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock