Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker en simpel recept: zalm met asperges uit de oven

Een pakketje vol lente op je bord: verse groene asperges, malse zalm en een geurige citroen-knoflookbotersaus met een vleugje dille. Deze ovenschotel is niet alleen gemakkelijk om te maken, maar ook om van te smullen. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je toch een beetje wilt uitpakken.

Zalm

Ingrediënten:

  • 450 gram groene asperges
  • 300 gram zalmfilet (2 stukken)
  • 6 tot 8 gehalveerde kerstomaatjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine sjalot
  • 1 citroen
  • 3,5 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels fijngehakte verse dille
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je zalm met asperges uit de oven:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd twee vellen aluminiumfolie van circa 35 x 30 centimeter en leg ze klaar op het aanrecht.
  2. Kruid de zalm aan beide zijden met zout en peper. Pers het sap van een halve citroen over de filets.
  3. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje. Snijd de knoflook en sjalot fijn en voeg dit samen met het sap van de andere citroenhelft toe. Laat zachtjes trekken, maar niet kleuren.
  4. Leg op elk vel folie een stuk zalm in het midden. Verwijder de houtachtige onderkanten van de asperges en schik ze met de gehalveerde kerstomaatjes langs de zalm. Bestrooi met wat extra zout en peper.
  5. Lepel de warme citroen-knoflookbotersaus over de zalm en groenten. Bestrooi met de helft van de dille.
  6. Vouw de folie dicht tot een goed afgesloten pakketje (niet te strak, zodat er wat stoomruimte overblijft).
  7. Leg de pakketjes met de sluiting naar boven op een bakplaat en bak 10 tot 12 minuten in de oven, tot de zalm net gaar is.
  8. Maak de pakketjes voorzichtig open, maar pas op voor de hete stoom. Serveer met de rest van de dille en eventueel een extra schijfje citroen.
Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock