Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's recept voor de lekkerste kippenbouten

Een goudbruin korstje, een kruidige geur die je keuken vult en sappig vlees dat van het bot valt – als er iets aan oma doet denken, dan zijn het wel deze kippenboutjes. Dankzij de verse rozemarijn en een vleugje citroen krijgen ze een frisse twist. Precies zoals grootmoeder ze altijd maakte!

Kippenbouten

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 1 kilo kippenbouten (circa 5 stuks)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ½ eetlepel honing
  • 10 theelepels paprikapoeder
  • 5 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels verse rozemarijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • rasp van ½ citroen
  • mespunt zeezout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Zo maak je de kippenbouten:

  1. Spoel de kippenbouten kort af onder koud water en dep ze goed droog met keukenpapier. Zo wordt de huid straks lekker krokant.
  2. Meng in een kom de olie met kerriepoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, honing, tomatenpuree, citroenrasp, fijngehakte rozemarijn, zout en peper. Roer goed door tot een smeuïge marinade.
  3. Wrijf de kippenbouten royaal in met de marinade – gebruik gerust je handen of een kwastje – en laat ze minstens 15 minuten intrekken. Langer mag altijd, bijvoorbeeld in de koelkast. Let op: zorg ervoor dat je nog een restje marinade overhoudt. Dit heb je nog bij stap 4.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de kippenbouten in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 15 minuten, keer ze dan om en bestrijk met de overgebleven marinade. Bak nog eens 15 tot 20 minuten, tot het vlees gaar is en het vel krokant.
  5. Prik met een vork in het dikste deel van de bout: als het sap helder is, zijn ze perfect. Serveer met een frisse salade of gegrilde groenten.

Tip: leg de kippenbouten eens op de barbecue. De marinade geeft een kruidig korstje met een lekker rokerige smaak.

Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock