Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bladluis in je tuin? Zo kom je er weer vanaf

Je zit net met een kop koffie in je tuin te genieten, en dan zie je het: de rozen hangen een beetje slap, de nieuwe blaadjes zijn gekruld en onderaan plakken ze verdacht. Jawel hoor: bladluis. Niet bepaald je favoriete tuingast. Hoe je het insect te slim af bent? Dat lees je hier.

Bladluis

Wat zijn bladluizen en wat doen ze?

Bladluizen zijn minuscuul – meestal tussen de 2 en 5 millimeter groot – en peervormig. Je ziet ze in allerlei kleuren – groen, zwart, geel, oranje, rood – en soms zelfs met vleugels. Ze zuigen plantensappen op door met hun kleine snuit een gaatje te prikken in jonge blaadjes en stengels. Omdat plantensappen veel suiker en weinig eiwit bevatten, zuigen ze zich vol en scheiden de rest uit als honingdauw, een aantrekkelijke substantie voor mieren, maar een plakkerige ramp voor je planten.

De favoriete hangplek van de bladluis? Alles met sappige groeipunten. Of het nu je peperplant binnen is, de rozen buiten of je versgezaaide sla: bladluis weet ze feilloos te vinden. De kleine insecten liften mee op je kleding of vliegen van plant naar plant. Eenmaal gesetteld, planten ze zich razendsnel voort. En die witte schilfertjes op het blad? Dat zijn hun oude velletjes.

Hoe bestrijd je bladluis?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om bladluis aan te pakken. Hier een paar beproefde stappen:

1. Vernevelen met azijn of zeepwater

Meng water met een scheut natuurazijn of wat biologisch afwasmiddel en spuit het op de boven- en onderkant van de bladeren. Doe dit overigens niet in de volle zon, anders riskeer je verbranding.

2. Roep de hulptroepen in

Lieveheersbeestjes, gaasvlieglarven, zweefvliegjes en oorwormen zijn de natuurlijke vijanden van bladluis. Ook vogels zoals pimpelmezen, koolmezen, merels en mussen eten graag bladluis. Lok ze naar je tuin en maak het ze gezellig met bloeiende planten, nestkastjes of omgekeerde bloempotjes met stro.

3. Stop de samenwerking met mieren

Mieren beschermen bladluizen omdat ze dol zijn op hun honingdauw. Breng een boomlijmband aan of gebruik ecologische middelen om mieren weg te houden.

4. Stimuleer biodiversiteit

Een gezonde, biodiverse tuin voorkomt plagen. Laat afgestorven plantenresten en bladeren in je borders liggen, plant inheemse soorten en zorg voor bloei van lente tot herfst. Dan voelen natuurlijke vijanden van de bladluis zich thuis en krijg je vanzelf een betere balans.

5. Een laatste hulpmiddel

Heb je alles al geprobeerd, maar kom je toch niet van die plaag af? Gebruik dan een passend bestrijdingsmiddel, maar pas er wel mee op: chemische bestrijdingsmiddelen doden ook de nuttige insecten in je tuin en verstoren het ecosysteem.

Balans in de tuin

Houd in gedachten: bladluizen verdwijnen nooit helemaal – en dat hoeft ook niet. Ze maken deel uit van het tuinleven. Maar met een beetje aandacht en hulp houd je de aanwezigheid van bladluis in je tuin goed in balans.

Huis en tuin
  • Tuincentrum.nl, Rootsum
  • Adobe Stock