Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een Engelse spongecake

Luchtig, elegant en puur van smaak: de klassieke Engelse spongecake is een baksel dat al generaties lang geliefd is aan thee- en koffietafels. Deze cake, met z'n lichte structuur en boterzachte smaak, vormt de perfecte basis voor talloze variaties, maar in zijn eenvoud is hij misschien wel op z’n best. Zo maak je 'm!

Spongecake

Spongecake

Een spongecake is een typisch Engelse cake die bekendstaat om zijn luchtige, sponsachtige structuur  – vandaar dus de naam. Dit komt doordat de luchtigheid niet van bakpoeder komt, maar voornamelijk door het goed opkloppen van eieren en suiker. Er zijn verschillende varianten, zoals de Victoria sponge, heerlijk gevuld met jam en room, maar de basis is altijd: lucht, lucht en nog meer lucht.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • klein snufje zout

Optioneel voor serveren: poedersuiker, jam (framboos of aardbei) en opgeklopte slagroom

Zo maak je een spongecake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet een ronde cakevorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  3. Klop de boter en suiker in een grote kom heel luchtig met een mixer, tot het mengsel bleek en romig is.
  4. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop heel goed na ieder ei.
  5. Voeg het vanille-extract en een klein snufje zout toe. Spatel daarna voorzichtig het zelfrijzend bakmeel door het beslag. Meng echter niet te lang – zo blijft de cake lekker luchtig.
  6. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  7. Bak de cake in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin. Test of de cake gaar is met een satéprikker: deze moet er schoon uitkomen.
  8. Laat de cake afkoelen op een rooster. Bestrooi de spongecake eventueel met wat poedersuiker en/of snijd 'm horizontaal doormidden en vul de cake met jam en slagroom.
Culinair
  • Adobe Stock