/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FRcfloZokcocuxG1746534130.jpg)
Zuurkool
Zuurkool in chocoladecake? Jazeker! Het klinkt heel vreemd – en toegegeven: in eerste instantie ook niet lekker –, maar zuurkool maakt je cake juist heerlijk smeuïg zonder dat je die typische, zure smaak herkent. De fijngehakte, goed uitgelekte kool zorgt voor extra vocht en structuur, vergelijkbaar met wat courgette of appelmoes doet in baksels. Bovendien voegt het een subtiele en frisse smaak toe die de zoete chocolade juist in balans brengt. En maak je geen zorgen: niemand proeft dat er zuurkool in zit – alleen dat je cake verrassend luchtig en vol van smaak is.
Ingrediënten:
Voor de cake
- 160 gram margarine
- 300 gram suiker
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 65 gram cacao
- 1,5 theelepel zout
- 240 milliliter water
- 1 eetlepel vanille-extract
- 100 gram zuurkool (fijn gehakt en goed uitgelekt)
- boter of bakspray voor het invetten
Voor het glazuur
- 120 gram margarine
- 170 gram roomkaas
- 130 gram poedersuiker
- 32 gram cacao
- 1 theelepel vanille-extract
Zo maak je de chocoladecake:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een taartvorm in met een beetje boter of bakspray.
- Mix de margarine en de suiker met een handmixer door elkaar.
- Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen.
- Zeef de droge ingrediënten en doe dit, afwisselend met het water, bij het beslag. Voeg de vanille-extract toe en mix goed door elkaar.
- Voeg dan de zuurkool toe en mix ook dit goed door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en doe dit 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen. Smeer het glazuur over de afgekoelde cake.
- Adobe Stock