Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Met dit geheime ingrediënt maak je witlof minder bitter

Witlof: je bent er dol op of je haalt er je neus voor op – een middenweg lijkt er zelden te zijn. Vind jij witlof vaak net iets te bitter en daardoor niet zo smakelijk? Met dit ene ingrediënt maak je jouw witlofgerecht meteen een stuk lekkerder.

Witlof

Beetje sinaasappelsap

En het geheime ingrediënt is...? Een beetje sinaasappelsap! Sinaasappelsap kan de bitterheid van witlof verzachten doordat het van nature veel (fruit)suikers bevat. Deze suikers balanceren de bittere smaak in witlof, waardoor het eindresultaat nét wat milder en lekkerder wordt.

Door witlof te garen in sinaasappelsap ontstaat een smaakvol contrast van zoet, zuur en een beetje bitter – ideaal voor wie normaal niet zo van witlof houdt.

Ingrediënten:

  • 6 stronkjes witlof
  • 200 ml vers sinaasappelsap
  • 1 el honing
  • 25 gr boter
  • peper en zout naar smaak
  • 1 tl mosterd (optioneel)
  • wat verse tijm of peterselie ter garnering (optioneel)

Zo maak je witlof met sinaasappelsap:

  1. Snijd de harde kern uit de witlof en halveer de stronken in de lengte.
  2. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan en bak 3-4 minuten tot ze goudbruin kleuren.
  4. Keer de stronken om en voeg het sinaasappelsap, honing, een snufje zout en eventueel wat mosterd, voor een specialere, diepere smaak, toe.
  5. Laat het geheel afgedekt 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen tot de witlof gaar is en het sap licht is ingekookt tot een stroperige saus.
  6. Haal het deksel van de pan en laat de saus eventueel nog iets verder inkoken.
  7. Breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout.
Culinair
  • Adobe Stock