/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FIXRUk442qA8jOa1745912419.jpg)
Ingrediënten:
Voor vier slavinken
- 300 gram half-om-halfgehakt
- 12 plakjes ontbijtspek
- 2 eieren
- 1 kleine sjalot (fijngesnipperd)
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- 1 theelepel mosterd
- versgemalen zwarte peper
- boter en olijfolie
Zo maak je grootmoeders recept voor slavinken:
- Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg er één ei, de gehaktkruiden, mosterd, paneermeel, gesnipperde sjalot en een flinke snuf zwarte peper aan toe. Voeg ook de helft van de tijm toe. Meng alles goed door tot je een stevige, goed kneedbare massa hebt. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe.
- Verdeel het gehakt in vier porties en vorm er stevige rolletjes van, ongeveer zo groot als een worstje.
- Leg op een snijplank drie plakjes spek in een soort kruismotief – één horizontaal, twee verticaal naast elkaar – en leg daar het gehaktstaafje in het midden op. Vouw het spek netjes om het gehakt heen.
- Klop het eiwit van het tweede ei los in een kommetje. Gebruik dit om de uiteinden van het spek als "lijm" vast te plakken, zodat je slavinken hun vorm behouden tijdens het bakken. Druk daarna de zijkanten van elke slavink even in de resterende verse tijm voor een lekkere, kruidige smaak.
- Zet de slavinken eventueel in de koelkast als je ze niet direct bakt. Verwarm intussen een klontje boter met een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de slavinken rondom goudbruin aan en laat ze daarna op laag vuur in zo’n 15 minuten helemaal garen.
- Serveer de slavinken bijvoorbeeld met wat aardappelpuree en seizoensgroenten. Eet smakelijk!
Culinair
- Culy
- Adobe Stock