Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een heerlijke monchoutaart met mandarijn en bastogne

Deze monchoutaart met mandarijn, bastognekoeken en een vleugje amaretto is precies wat je nodig hebt op een zonnige lentemiddag. Perfect voor bij de koffie, of gewoon als feestelijk dessert!

Monchoutaart

Ingrediënten:

  • 300 gram monchou
  • 250 gram verse slagroom
  • 200 gram bastognekoeken
  • 130 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter + extra om mee in te vetten
  • 1 net mandarijnen
  • 1 zakje Klop-Fix
  • 1 zakje Taartina (taartgelei)
  • 1 eetlepel amaretto

Zo maak je een monchoutaart met mandarijn en bastogne:

  1. Vet een springvorm licht in en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje. Maal ondertussen de bastognekoeken fijn in de keukenmachine.
  3. Meng de koekkruimels en de amaretto door de gesmolten boter tot een stevig mengsel. Verdeel het over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
  4. Klop de slagroom bijna stijf en voeg geleidelijk de helft van de kristalsuiker en het zakje Klop-Fix toe terwijl je klopt.
  5. In een andere kom klop je de monchou samen met de resterende suiker zacht en romig. Voeg vervolgens een flinke lepel slagroom toe aan de monchou en spatel dit er voorzichtig door. Herhaal dit totdat alles mooi gemengd is en je een gladde, luchtige vulling hebt.
  6. Schep de monchouvulling op de bastognebodem en strijk glad. Laat de taart minimaal vier uur opstijven in de koelkast, of laat 'm voor een stevigere taart een hele nacht rusten.
  7. Pers de mandarijnen uit (houd er twee apart voor garnering) tot je iets meer dan 250 ml sap hebt. Zeef het sap en meet 250 ml af; vul eventueel aan met gezoet water. Pel de achtergehouden mandarijnen en verdeel ze in partjes.
  8. Verdeel de mandarijnpartjes over de bovenkant van de taart. Maak vervolgens de gelei: meng de inhoud van het zakje Taartina met een paar eetlepels mandarijnsap tot een glad papje. Breng de rest van het sap aan de kook, haal de pan van het vuur en klop het papje erdoor. Zet de pan terug op het vuur en laat het geheel kort doorkoken. Laat een minuutje afkoelen en giet de warme gelei vervolgens voorzichtig over de taart.
  9. Laat de taart nog even opstijven in de koelkast tot de gelei stevig is. Snijd in mooie punten en geniet!
Culinair
  • Keuken Liefde
  • Adobe Stock