Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Om je vingers bij af te likken: boterkoek met een bodem van bastogne

Deze boterkoek krijgt een verrassende twist door een krokante bodem van bastognekoeken, die perfect past bij de smeuïge vulling. Een heerlijke traktatie voor bij de koffie, borrel of gewoon voor tussendoor!

Boterkoek

Benodigdheden:

  • 275 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 200 gram bastognekoek
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • snuf zout
  • vierkante bakvorm van 20x20 centimeter
  • bakpapier

Zo maak je boterkoek met een bodem van bastogne:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maal de bastognekoeken fijn. Smelt 75 gram roomboter in een pan en meng deze met de gemalen koekkruimels. Roer door totdat alles goed gemengd is.
  3. Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort het koekmengsel erin. Druk de kruimels stevig aan met de bolle kant van een lepel zodat de bodem mooi plat en compact wordt. Zet de bodem even opzij.
  4. Klop 200 gram roomboter met de basterdsuiker samen tot een luchtige, romige massa. Voeg de helft van het ei toe en meng goed door. Voeg de bloem, vanille-aroma en het zout toe en kneed alles tot een glad deeg.
  5. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bastognebodem en druk het stevig aan. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Maak de lepel eventueel een beetje vochtig zodat het makkelijker gaat.
  6. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het overgebleven halve ei en gebruik eventueel een vork om een leuk patroon in de boterkoek te maken.
  7. Bak de boterkoek 25 à 30 minuten in de oven totdat-ie mooi goudbruin is. Laat de koek volledig afkoelen in de vorm en snijd hem daarna in blokjes of stukjes.
Culinair
  • Laura's Bakery
  • Adobe Stock