Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Smullen maar: hartige muffins met asperges, kaas en ham

Zodra de asperges weer boven de grond piepen, weet je: het is lente in Nederland. Deze hartige muffins zijn een heerlijke ode aan het witte goud. Met stukjes ham, geraspte kaas, spinazie en kruiden zet je iets bijzonders op tafel. Lekker bij de lunch, het diner of gewoon tussendoor.

Asperges

Benodigdheden:

  • 200 milliliter volle melk
  • 220 gram bloem
  • 100 gram beenham in reepjes
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 6 witte asperges
  • 2 eieren
  • 1 handje verse spinazie
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • snuf gedroogde tijm
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • muffinvorm met 12 holtes

Zo maak je hartige muffins met asperges en kaas:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de muffinvorm in met boter.
  2. Schil de asperges zorgvuldig, laat de kopjes intact. Snijd 2 tot 3 centimeter van de onderkant af en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 1 à 2 centimeter.
  3. Klop de eieren los in een grote kom. Voeg de melk en zonnebloemolie toe en roer goed door.
  4. Meng in een aparte kom de bloem met het bakpoeder, nootmuskaat, tijm, peper en zout. Voeg dit droge mengsel toe aan de natte ingrediënten en roer tot een egaal beslag. Gebruik een houten lepel om te mengen.
  5. Spatel nu de bieslook, spinazie, asperges, kaas en ham door het beslag. Houd van de ham en kaas een beetje achter voor de topping.
  6. Schep het beslag in de muffinvormpjes (een ijslepel werkt hier ideaal voor). Strooi over elk hoopje beslag wat van de achtergehouden ham en kaas.
  7. Bak de muffins 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin en stevig aanvoelen. Laat 5 minuten rusten in de vorm, haal ze er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een rooster. Serveer ze lauwwarm.
Culinair
  • Betty's Kitchen
  • Adobe Stock