Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een écht goede kaneelcake

Soms wil je gewoon iets bakken dat ruikt naar vroeger. Naar een keuken die geurt naar kaneel en warme noten. Deze luchtige walnoot-kaneelcake is precies zo’n lekkernij – kruidig, zacht en met een laagje roomkaas die smelt op de tong. Perfect voor bij een kop koffie of thee!

Kaneelcake

Ingrediënten:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 175 gram kristalsuiker
  • 100 gram naturel roomkaas
  • 100 gram poedersuiker
  • 60 gram basterdsuiker
  • 60 gram walnoten
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels water
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • snuf zout

Zo maak je een écht goede kaneelcake:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakevorm in of bekleed ‘m met bakpapier.
  2. Hak de walnoten grof. Meng de basterdsuiker met de kaneel en ⅔ van de gehakte noten. Zet dit even apart. Fit wordt straks de swirl van kaneel in je cake.
  3. Klop de roomboter met de kristalsuiker luchtig en romig. Voeg één voor één de eieren toe en mix tot een glad mengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg dit toe, samen met het vanille-aroma en een snuf zout. Mix nogmaals tot een glad mengsel.
  4. Schenk de helft van het beslag in de vorm. Bestrooi dit met het grootste deel van je walnoot-kaneelmengsel. Giet daar het resterende beslag overheen. Trek met een mes een zigzag door het beslag om een mooi swirl-effect te krijgen. Strooi de laatste kaneelnotenmix eroverheen.
  5. Zet de cake in het midden van de oven en bak 50 tot 55 minuten, tot een satéprikker er droog uitkomt. Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster.
  6. Meng de roomkaas met poedersuiker en water tot een gladde crème. Zet koel weg tot gebruik.
  7. Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake en garneer met de achtergehouden walnoten.
Culinair
  • Uit Pauline's keuken
  • Adobe Stock