/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2F8CSMM2S0ui60xu1745420289.jpg)
Een schepje suiker
Ja, en het is minder gek dan het klinkt! Bloemen blijven na het afsnijden nog een tijdje actief. Ze nemen water op en proberen verder te bloeien en groeien, maar zonder hun natuurlijke voedingsbron – de wortels – raken ze snel uitgeput. Suiker kan dit proces vertragen.
Een theelepeltje suiker per liter water biedt een beetje extra energie en vertraagt het verwelkingsproces, waardoor de bloemen nét wat langer mooi blijven. Maar: te veel suiker kan averechts werken.Dit bevordert namelijk de groei van bacteriën.

Geen wondermiddel
Weet dus: suiker is geen wondermiddel. De basis moet kloppen: een schone vaas, regelmatig schoon water en goed afgesneden stelen (schuin, met een scherp mes of snoeischaar). Haal ook bladeren weg die in het water kunnen hangen, om rotting te voorkomen.
Let op de knop
Wat bij pioenrozen ook helpt: let goed op de knop als je pioenrozen koopt. Een pioenroos die nog helemaal dicht zit, kan het soms laten afweten. Een half geopende knop is vaak het beste.
Een beetje suiker dus, als ondersteuning – niet als tovertruc. Maar in combinatie met de juiste verzorging kan het nét dat beetje verschil maken. Lees hier meer bloementips:
1. Kies een stevige, hoge vaas
Pioenrozen hebben zware bloemknoppen en stevige stelen. Een hoge, stabiele vaas zorgt voor voldoende ondersteuning en voorkomt dat de bloemen naar buiten hangen of knakken. Zo blijven ze mooier in model tijdens het openbloeien.
2. Vermijd direct zonlicht
Bloemen doen het beter op een koele plek, weg van de felle zon. Direct zonlicht versnelt het verouderingsproces, waardoor je bloemen sneller verleppen. Een plek in de schaduw of halfschaduw is dus beter.
3. Weg van de fruitschaal
Een schaal fruit op tafel staat gezellig, maar leg die liever niet naast je boeket. Veel fruitsoorten, zoals appels en bananen, geven ethyleengas af. Dat gas versnelt het verwelken van bloemen. Een beetje afstand doet dus wonderen.
- Tips en Weetjes
- Adobe Stock