Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo zet je snel een pasta met ham en roomsaus op tafel

Soms heb je gewoon zin in een bord comfort food – romig, hartig en snel klaar. Deze spaghetti met hamreepjes is precies dat: een simpele klassieker met een frisse hint van citroen. Lekker met een glaasje wit erbij, en je waant je zo op een Italiaans balkonnetje.

Pasta

Ingrediënten:

  • 300 gram spaghetti
  • 200 gram hamreepjes (dit ook ook prima vega)
  • 50 gram Grana Padano (geraspt)
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 sjalot (fijngesneden)
  • rasp van 1citroen
  • 2 eetlepels olijfolie of boter
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • peper en zout naar smaak
  • verse peterselie

Zo maak je een pasta met ham en roomsaus:

  1. Kook de spaghetti in ruim water met een snufje zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Dat komt straks van pas.
  2. Fruit de sjalot en knoflook in de olijfolie of boter op laag vuur. Laat ze rustig glazig worden, zodat de smaken goed vrijkomen.
  3. Voeg de hamreepjes toe en bak ze 2 à 3 minuten mee. Ze mogen een licht goudrandje krijgen, maar hoeven niet krokant.
  4. Giet de slagroom erbij en roer de Italiaanse kruiden erdoor. Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus wat dikker wordt. Voeg eventueel een scheutje van het kookvocht toe als de saus te dik is.
  5. Roer de geraspte Grana Padano en citroenrasp door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng alles goed. Laat het nog 1 à 2 minuten op laag vuur staan, zodat de pasta de saus goed opneemt.
  7. Garneer de pasta met wat verse peterselie en eventueel nog wat extra kaas erbovenop. Serveer direct. Geniet ervan!
Culinair
  • Lekker en simpel
  • Adobe Stock