Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker rustiek recept: gevuld stokbrood met geitenkaas en spekjes

Of je nu op zoek bent naar een warme lunch of makkelijke avondhap – met dit goedgevulde stokbrood zet je in een handomdraai iets verrassends op tafel. Hartig, smeuïg en met een fijne crunch van walnoot. Serveer met een frisse salade of gewoon zoals het is: uit het vuistje, nog warm uit de oven.

Gevuld stokbrood

Ingrediënten:

  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 125 gram champignons
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 100 milliliter tomatensaus
  • 1 groot (afbak)stokbrood
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 eetlepels fijngehakte walnoten
  • 1 eetlepel olie om in te bakken
  • 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • peper en zout naar smaak
  • verse tijm ter garnering

Zo maak je een gevuld stokbrood met geitenkaas en spekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snipper de ui en fruit deze glazig in een pan met een scheutje olie. Voeg de spekjes toe en bak ze knapperig. Snijd de paprika en champignons in kleine stukjes en bak ze een paar minuten mee met het spek. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper en eventueel een snufje zout (let wel, de spek is al zout van zichzelf). Roer de tomatensaus erdoor en laat het geheel zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Halveer het stokbrood in de lengte. Leg de helften op de bakplaat en haal een beetje van het zachte binnenbrood eruit om ruimte te maken voor de vulling.
  4. Schep het warme mengsel in de holtes van het stokbrood. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en strooi de walnoten over de bovenkant. Zet de broodjes ongeveer 15 minuten in de oven, tot de randjes knapperig zijn en de kaas mooi gesmolten is.
  5. Garneer met een paar takjes verse tijm en serveer.
Culinair
  • Samen een koe kopen
  • Adobe Stock