Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk recept: lentesoep met verse seizoensgroenten

Zacht, groen en vol smaak – deze romige lentegroentesoep is het culinaire antwoord op een frisse voorjaarsdag. Lekker gezond, met een zachte structuur en knapperige topping van walnoot: comfort food op z’n best. Perfect als lunch of licht avondmaal.

Lentesoep

Ingrediënten:

  • 350 gram groene asperges
  • 200 gram verse spinazie
  • 200 milliliter kookroom
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 bosuien
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • klein handje verse doperwten
  • handje walnoten, grof gehakt
  • snufje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je een lentesoep met verse seizoensgroenten:

  1. Schil de groene asperges en snijd ze in stukjes. Houd eventueel wat mooie aspergekopjes apart voor de garnering. Snijd de bosuien in ringetjes en hak de sjalot en knoflook fijn.
  2. Verwarm de olijfolie in een ruime soeppan en fruit hierin de sjalot, knoflook en het wit van de bosui tot ze glazig zijn. Voeg dan de asperges toe en bak even mee. Doe daarna de spinazie en doperwten erbij en laat al roerend slinken.
  3. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat het geheel zo’n 10 minuten zachtjes doorkoken, tot de asperges goed gaar zijn. Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender. Voeg daarna de kookroom toe en roer goed door. Breng op smaak met een snufje gerookt paprikapoeder en eventueel nog wat peper en zout.
  4. Serveer de soep in kommen, garneer met het groen van de bosui, wat geroosterde walnoten en – als je ze hebt achtergehouden – een paar mooie aspergepunten. Ook lekker met een sneetje grof brood of een gepocheerd ei.
Culinair
  • Leuke recepten
  • Adobe Stock